Se extinde plajele din sudul litoralului

Litoralul românesc va câștiga noi hectare de nisip în ultima etapă de extindere a țărmului la Marea Neagră.

Se extinde plajele din sudul litoralului


Litoralul românesc de la Marea Neagră se pregătește pentru o extindere semnificativă a plajelor, cu adăugarea a noi hectare de nisip în stațiuni precum Cap Aurora, Saturn, Jupiter și Costinești.

Cu investiții de aproape 80 de milioane de euro, acest proiect va crea plaje noi și va face zona mai atractivă pentru turiști. Cu toate acestea, reamenajarea nu include celebrul simbol al stațiunii Costinești, epava navei Evangelia, relatează Știrileprotv.ro.
Peste trei ani, stațiunea Tineretului se va mândri cu 25 de hectare de plajă, cu fâșii de pământ late de 100 de metri și cinci diguri, care vor include și o plajă submersă. Nisipul fin va fi adus din stațiunea Mamaia și transportat pe o distanță de 60 de kilometri, prin tubulatură, până la Costinești.
Cu toate acestea, lucrările de consolidare și reamenajare a plajelor nu includ epava celebrei nave Evangelia, care a eșuat în Costinești acum 55 de ani. Epava este un simbol al stațiunii, dar nu a fost niciodată salvată sau conservată. Statul român nu a alocat resurse sau responsabilități clare pentru această emblemă a stațiunii.
„Din păcate nu avem niciun răspuns pentru epavă, am văzut în mass-media o interpelare în Parlament. Poate vor veni cu un proiect și nu cred că se va mai putea consolida, dar măcar să securizăm cumva și poate ne mai bucurăm câțiva ani de ea”, spune primarul din Costinești, Dorin Jeanu.

Zonele înguste de plajă și cele care au fost inundate de apă vor fi, de asemenea, reamenajate, asigurându-se astfel un mediu mai sigur și mai atractiv pentru turiști.
Cu investiții semnificative în protecția costieră, sudul litoralului, inclusiv stațiunile Olimp, Jupiter-Neptun și Venus-Aurora, va beneficia de o transformare pentru a face față eroziunii și degradării masive suferite în ultimii ani.
Aceste investiții majore vor oferi un nou suflu litoralului românesc, făcându-l mai atrăgător și mai sigur pentru turiști, dar problema neglijării epavei Evangelia rămâne un subiect de dezbatere și preocupare pentru comunitatea locală.