Silviu Coșa, despre vaccinare: Totul decurge foarte bine, au primit prima doză, nu au avut reacții adverse

Peste 4.000 de persoane vor fi imunizate în prima fază de vaccinare împotriva Sars-Cov-2 în Constanţa, fiind stabilite şase centre de vaccinare pentru personalul medical.

Silviu Coșa, despre vaccinare: Totul decurge foarte bine, au primit prima doză, nu au avut reacții adverse


Peste 4.000 de persoane vor fi imunizate în prima fază de vaccinare împotriva Sars-Cov-2 în judeţul Constanţa, fiind stabilite şase centre de vaccinare pentru personalul medical şi existând posibilitatea deschiderii altor două centre.

Prefectura Constanţa a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că luni a început faza 1 a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, în care au fost incluse persoane din corpul medical.
Dozele folosite în faza 1 fac parte din tranșa de vaccinuri sosită în țară pe data 29 decembrie 2020. Fiind centru regional de depozitare (în schema națională sunt 6 astfel de centre), județului Constanța i-a fost alocat un total de 8.775 de doze, care au fost împărțite inclusiv în Tulcea, Brăila, Galați, Buzău și Vrancea.
Am intrat într-o etapă foarte importantă, în care o pondere mare a celor din personalul medical au oportunitatea să se imunizeze. Este o reală necesitate să-i avem sănătoși pe cei care se ocupă de persoanele aflate în nevoie și va fi un semnal puternic pentru întreaga societate, pentru că oamenii vor avea încredere din ce în ce mai mare în această campanie de vaccinare și în beneficiile ei. Am fost pe teren, am fost alături de oamenii care se ocupă direct, zi și noapte, de organizarea campaniei de vaccinare. Totul decurge foarte bine, iar astăzi, atât la Spitalul Militar, cât și la cel din Eforie Nord, locuri în care am fost personal, am observat că toți cei programați s-au prezentat la ora stabilită, au primit prima doză de vaccin și nu au fost reacții adverse”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.
Transportul flacoanelor a început în cursul nopții trecute și a fost făcut în condiții optime de siguranță, la temperaturile recomandate, fiind folosite vehicule și lăzi frigorifice speciale.

Astăzi, 4 ianuarie a.c., au fost distribuite 975 de doze, după cum urmează:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” – 200 (3 echipe de vaccinare)
- Spitalul Municipal Mangalia – 150 (2 echipe de vaccinare)
- Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia – 100 (2 echipe de vaccinare)
- Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord – 245 (3 echipe de vaccinare)
- Spitalul Municipal Medgidia – 80 (o echipă de vaccinare)
- Spitalul Militar de Urgență „Al. Gafencu” SMMIT – 200 (2 echipe de vaccinare).

La ora 11:00, situația fazei 1 a campaniei de vaccinare arăta astfel:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” – 107 persoane vaccinate
- Spitalul Municipal Mangalia – 33 persoane vaccinate
- Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia – 36 persoane vaccinate
- Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord – 50 persoane vaccinate
- Spitalul Municipal Medgidia – 0 persoane vaccinate (începe mâine, 5 ianuarie)
- Spitalul Militar de Urgență „Al. Gafencu” SMMIT – 28 persoane vaccinate.
Obiectivul Fazei 1 este de a realiza vaccinarea personalului medico-sanitar, în vederea limitării transmiterii SARS-CoV-2 și asigurarea imunizării acestei categorii esențiale de personal. Se adresează întregului personal care încadrează rețeaua sanitară națională, respectând principiul acordului liber consimțit, cu respectarea indicațiilor și contraindicațiilor precizate în prospectul produsului. Personalul medico-sanitar din zona de responsabilitate a unităților medico-sanitare în care au fost organizate centre de vaccinare se prezintă pentru vaccinare în aceste centre, pe bază de planificare/programare realizată de conducerea instituției în care este organizat centrul de vaccinare.
În schema actuală, pentru următoarele etape, la nivelul județului Constanța a fost stabilit un număr de 19 centre de vaccinare, dintre care două în municipiul Constanța. Trebuie menționat că cele două centre din municipiu vor avea, în total, 32 de cabinete. În fiecare cabinet va exista o echipă formată din patru persoane (un medic, doi asistenți și un registrator). În municipiul Constanța, aproximativ 64.000 de oameni au vârsta de peste 65 de ani.
Astfel de centre vor funcționa în mai multe localități din județul Constanța, după cum urmează: Medgidia, Mangalia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Valu lui Traian, Eforie, Cumpăna, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Negru Vodă, Cobadin, Techirghiol și Băneasa.
Faza 1 a campaniei de vaccinare a fost precedată de Faza 0, desfășurată la finalul anului trecut, pe parcursul căreia au primit prima doză de vaccin cei din personalul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, în număr total de 260 de beneficiari.