SUA oferă Ucrainei alte 800 de milioane de dolari. Biden: Vom sprijini Ucraina cât va fi nevoie

Președintele american Joe Biden a promis să susțină Ucraina atâta timp cât este nevoie şi a spus că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia.

SUA oferă Ucrainei alte 800 de milioane de dolari. Biden: Vom sprijini Ucraina cât va fi nevoie


Președintele american a promis să "susțină Ucraina atâta timp cât este nevoie" şi a spus că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia. Joe Biden a transmis că Washingtonul va anunța în zilele următoare un ajutor suplimentar cu arme în valoare de 800 de milioane de dolari.

Biden a precizat că ajutorul militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina va fi anunțat oficial zilele următoare și va acoperi apărarea aeriană, artileria, sistemele de contra-baterie și alte tipuri de armament.

"Uitați-vă la impactul pe care războiul cu Ucraina l-a avut asupra Rusiei. Au fost nevoiți să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în aproape peste 100 de ani. Au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-au făcut în ceea ce privește economia lor. Sunt într-o situație în care au probleme din cauza deciziei mele de a interzice ceea ce poate fi exportat în Rusia, din punct de vedere tehnologic. Vor avea probleme în menținerea producției de petrol, deoarece nu au tehnologia pentru a face acest lucru. Și se află, de asemenea, într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de arme și unele dintre sistemele lor militare”.

"Deci plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta”, a spus Biden. Biden a promis că SUA și NATO vor "rămâne alături de Ucraina”. "Ucraina a dat deja o lovitură severă Rusiei: Rusia și-a pierdut deja statutul internațional. Rusia se află într-o poziție în care întreaga lume se uită și spune: „Stai puțin, tot acest efort pentru a încerca să cucerească întreaga țară; a încercat să cucerească Kievul, a pierdut, a încercat să cucerească Donbasul și încă nu a făcut asta"", a spus Biden. 
"Ideea generală este că le oferim capacitatea și curajul copleșitor pe care l-au demonstrat, aşa pot continua să reziste agresiunii ruse. Și, nu știu... cum se va termina, dar nu se va încheia cu o înfrângere rusă a Ucrainei în Ucraina”, a continuat Biden.
Cea mai recentă rundă de ajutor face parte din pachetul de 40 de miliarde de dolari în asistență economică și militară, adoptat luna trecută de Congresul Statelor Unite și semnat de Joe Biden. Este al 14-lea pachet de arme și echipament militar destinat Ucrainei de la începutul războiului.

Până în prezent, SUA au trimis Ucrainei ajutoare în valoare de peste 50 de miliarde de dolari.
De asemenea, președintele SUA a menționat în timpul conferinței de presă de la Madrid că, până în momentul de față, aproximativ 50 de țări și-au luat noi angajamente pentru a sprijini Ucraina. Noile angajamente includ: peste 600 de tancuri; aproape 500 de sisteme de artilerie; peste 600.000 de cartușe de artilerie; sisteme avansate de lansare multiplă de rachete, sisteme de rachete antinavă și sisteme de apărare antiaeriană.
„La acest summit ne-am adunat pentru a ne confrunta atât cu amenințările directe venite din partea Rusiei la adresa Europei, cât și cu provocările sistemice ale China la adresa ordinii mondiale”, a transmis Biden în timpul conferinței de presă.

El a reluat declarația că războiul Rusiei din Ucraina nu a dus la „finlandizarea” NATO-ului, ci mai degrabă la reafirmarea angajamentelor militare ale Alianței.
„I-am spus lui Putin că, dacă invadează Ucraina, NATO nu numai că va deveni mai puternică, dar va deveni și mai unită (...) Și asta este exact ceea ce vedem astăzi”, a precizat Biden.

Președintele SUA a felicitat, de asemenea, eforturile celorlalte state membre NATO de a-și crește bugetele militare la 2% din PIB-ul fiecărei țări în parte și a lăudat inclusiv eforturile României de a aloca 2,5% din PIB începând cu 2023.
El a promis, de asemenea, un plan similar cu Inițiativa „Belt and Road” a Chinei, menit să investească în infrastructura globală a statelor în curs de dezvoltare.
Biden a transmis că, față de investițiile făcute de China în alte state, cele promise de SUA și aliații săi vor fi făcute în mod transparent și la standarde de înaltă calitate.