Zece nave la bordul cărora se află peste 130.000 de animale vii din România, blocate în canalul Suez

Zece nave la bordul cărora se află cel puțin 130.000 de animale vii din România sunt blocate în canalul Suez. Vapoarele se îndreaptă către state din Orientul Mijlociu.

Zece nave la bordul cărora se află peste 130.000 de animale vii din România, blocate în canalul Suez


Zece nave la bordul cărora se află cel puțin 130.000 de animale vii din România sunt blocate în canalul Suez. Vapoarele se îndreaptă către state din Orientul Mijlociu însă nu își pot continua drumul din cauza blocajului din canal, provocat de nava eșuată Ever Green.

Organizaţia Animals International avertizează că animalele aflate pe ambarcațiunile care nu pot ajunge la destinație riscă să moară de foame și de sete dacă situația nu va fi rezolvată în câteva zile.
”Ne aflăm în fața unei tragedii majore în cazul în care canalul nu va fi eliberaat în următoarele 24 de ore pentru că sunt nave care vor rămâne fără hrană și apă pentru animale în următoarele două zile”, a declarat Gabriel Păun directorul Animals International, Gabriel Păun, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizației.
Unele dinte ambarcațiuni mai au rezerve de hrană și apă pentru șase zile și ”dacă vor decide să se întoarcă în România, atunci ar avea o șansă, dar dacă blocada va mai dura între două și șase zile va fi un dezastru”, a mai spus Păun.
La bordul navelor se află oi și berbeci care, dacă nu vor mai avea apă și mâncare, ”vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri”, a explicat Gabriel Păun pentru Digi 24.
”Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate”, a mai spus directorul Animals International.
Cele zece nave care au plecat din portul Midia și trebuie să ajungă în țări terțe din Orientul Mijlociu sunt Sea Star Livestock, Dragon, Harmony Livestock, Lady Maria, Jersey, Al Farouk, Britta K, Lady Rasha, Mariona Star și Taiba.
Reprezentanții Animals International avertizează că ”numărul navelor cu animale afectate de blocarea Canalului Suez crește”.
”Am îndemnat toate statele membre să oprească imediat trimiterea de animale în țări care se bazează pe această parte a rutei și să cheme toate navele afectate înapoi. (...) Fiecare zi contează pentru animalele de la bord”, se arată într-un alt mesaj de pe pagina de Facebook a organizației.