Zelenski: România ne-a acordat sprijin militar şi umanitar. Mulțumesc României pentru susținerea Ucrainei.

România ne-a acordat sprijin militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră, a declarat, marţi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Zelenski: România ne-a acordat sprijin militar şi umanitar. Mulțumesc României pentru susținerea Ucrainei.


Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținerea și sprijinul de care se bucură Ucraina, marți, la Palatul Cotroceni, în contextul vizitei pe care o efectuează la București, prima după începutul războiului lansat de Rusia.

"Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc dumneavoastră personal, domnule Președinte, echipei dumneavoastră, mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei și cetățenilor Ucrainei în această perioadă dificilă și dură. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici, în România.
România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră și menționăm faptul că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră.
Am avut astăzi cu domnul Președinte niște tratative foarte eficiente. Mai întâi de toate, aș menționa convenirea unui Parteneriat Strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest Parteneriat Strategic. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii.
Am vorbit de infrastructură, am vorbit despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale. E o decizie foarte importantă de pregătire a piloților ucraineni în România, se creează un centru de pregătire a acestor piloți și am discutat cu domnul Președinte cum să accelerăm procesul de pregătire.
Am discutat despre situația de pe front, am discutat despre solicitările noastre militare. Vor fi noutăți foarte bune despre artilerie. În România foarte bine se cunoaște cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt rachetele și dronele Shahed, care atacă permanent regiunea Odesa, satele și localitățile din apropierea granițelor României. E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toți", a  afirmat, marţi, la Bucureşti, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.