Iohannis: Avem în spitalele noastre oameni foarte bine organizaţi, dedicaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la finalul vizitei la Spitalul Universitar București, că e bine să apreciem munca medicilor şi că a văzut un spital extraordinar de bine organizat.

Iohannis: Avem în spitalele noastre oameni foarte bine organizaţi, dedicaţi


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, că prin vizita la Spitalul Universitar din Bucuresti, este bine să apreciem munca medicilor, el subliniind că a văzut un spital foarte bine organizat, care a reuşit să pornească dintr-o situaţie complicată ce a existat în luna martie şi să ajungă să funcţioneze perfect.

”Astăzi este sărbătoarea Sfântului Andrei şi cu această ocazie daţi-mi voie să vă spun la mulţi ani. E o sărbătoare frumoasă şi crec că e foarte bine să ne îndreptăm gândul spre cei care o duc mai rău decât noi, mă gândesc astăzi la cei bolnavi, dar mă gândesc şi la medici şi întreg personalul medical care se îngrijesc de oamenii bolnavi. Prin vizita la Spitalul Universitar de Urgenţă am vrut să subliniez că e bine să apreciem munca medicilor. Am văzut astăzi un spital extraordinar de bine organizat şi cu această ocazie vreau să îi felicit pe cei doi medici care m-au însoţit, managerul şi directorul medical. Un spital care a reuşit să pornească dintr-o situaţie complicată care a existat în luna martie şi să ajungă să funcţioneze perfect”, a afirmat Iohannis.
El a spus că îşi doreşte  foarte mult ca acest exemplu să fie preluat şi mai departe, dar să fie folosit atunci când împreună cu ministrul Sănătăţii va fi construită întreaga reformă a sistemului de sănătate, după alegeri.
”Ce am văzut astăzi în reconfirmă că avem în spitalele noastre oameni foarte bine organizaţi, dedicaţi. E o rază de lumină pe care o subliniez în mod expres astăzi şi îmi dă convingerea că vom reuşi să facem din sistemul de sănătate românesc unul performant pentru întreaga regiune”, a conchis preşedintele.
Întrebări
Ce știm sigur despre vaccinul anti-COVID? 
Iohannis: Știm sigur că există mai multe tipuri în fază avansată de aprobare. E posibil ca la începutul anului să avem 2-3, poate 4 tipuri de vaccin. E posibil să avem poate și 2 vaccinuri disponibile în România, în tranșe. Vaccinarea populației în masă se va putea petrece undeva în primăvară, dar trebui să așteptăm să vedem descrierea pentru fiecare vaccin. În cursul săptămânii voi vizita un centru de vaccinare, suntem pregătiți. La noi campania de vaccinare va fi o campanie de succes. Chiar dacă mai sunt unii care comentează, vă asigur că vaccinurile care se produc acum sunt sigure, eficiente. Vaccinarea nu e obligatorie, dar sunt convins că după rezultate toatp lumea se va cinvinge și va dori să se vaccineze.
Promulgați legea pentru redeschiderea piețelor? 
Iohannis: Legea nu a ajuns la mine.
Estimați o prezență la vot? 
Iohannis: E dificil. Eu îmi doresc să fie o prezență mare. Sunt alegeri cu o miză foarte mare, avem nevoie de o stabilitate politică semnificativă. E clar din toate sondajele că PSD va fi ținut în afară și acolo trebuie ținut. Toată lumea are același drept să meargă la vot, indiferent dacă orașul e în carantină. Invit pe români să meargă în număr mare la vot. Măsuri pentru cei din alte localități care vor să voteze dar nu le permite legea? BEC a analizat toate situațiile și au găsit până acum soluții pentru toate situațiile. Sunt convibns că nu va fi nicio piedică pentru absolut nimeni.
Ne așteptăm la creșterea numărului de infectări după alegeri? 
Iohannis: Nu, pentru că suntem bine pregătiți, cum ne-am pregătit pentru locale a funcționat foarte bine și va funcționa mult mai bine. Acea creștere nu s-a datorat alegerilor locale. Între timp avem măsuri mai ferme și vedem că foarte mulți români le respectă. Siguranța secțiilor de votare va fi mai bună
Ce se întâmplă cu pacienții care stau în frig în corturi? 
Iohannis: Se lucrează la soluții și sunt sigur că în cel mai scurt timp nu vor mai fi pacienți care să stea în cort în frig.