Arafat anunță că nu se vor condiționa călătoriile în funcție de vaccinare: Nu vom aplica astfel de discriminări

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat cât durează imunizarea, după primirea dozelor din vaccinul împotriva COVID-19 și în cât timp ne vom întoarce la normalitate.

Arafat anunță că nu se vor condiționa călătoriile în funcție de vaccinare: Nu vom aplica astfel de discriminări


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat cât durează imunizarea, după primirea dozelor din vaccinul împotriva COVID-19 și în cât timp ne vom întoarce la normalitate.

"Vaccinul va preveni sechelele, pentru ca va preveni forma gravă. Cred că pentru orice persoană care este activă, perioada asta i-a schimbat viață într-un mod foarte serios. Așteptăm cu vaccinarea să revenim la cvasi-normalitatea la care toți vrem să revenim", " declara acesta la Antena 3.
Întrebat în cât timp de la primirea vaccinului suntem imunizați, Raed Arafat a explicat că durează între cinci și la șase săptămâni, de la administrarea primei doze:
"Mai e de așteptat după rapel (n.r. a doua doză) încă două săptămâni până știi că sistemul are capacitatea să combată virusul respectiv."  
E posibil să fie unele întruniri internaționale care să spună “poți să vii dacă ești vaccinat”. În România noi am zis că nu vom aplică astfel de discriminări și nu vom aplică astfel de reguli", precizează Arafat.
Raed Arafat a explicat că cel mai important aspect al vaccinării este acela ca, indiferent dacă o persoana va face apoi forme ușoare de coronavirus, nu se va mai ajunge la forme severe și la sechele care răman pe perioade lungi sau chiar pe viață.
"Vaccinul va preveni sechelele, pentru că va preveni formă gravă. Asta înseamnă că dacă nu faci formă gravă nu vei face sechele care rămân luni de zile sau poate pe viață. Pulmonare sau la alte organe ale corpului. Vaccinul va preveni aceste lucruri pentru că armata internă a corpului e pregătită să acționeze în momentul în care ai luat contact și ești infectat. Atunci corpul oprește asaltul virusului și oprește", a mai spus Raed Arafat.