Arhiepiscopul Tomisului nu se vaccinează. ÎPS Teodosie: Cel mai mult vindecă rugăciunea

Arhiepiscopul Tomisului spune că oamenii trebuie să țină cont de sfatul medicului și de propria conștiință când decid dacă se vaccinează sau nu și precizează că el nu se vaccinează

Arhiepiscopul Tomisului nu se vaccinează. ÎPS Teodosie: Cel mai mult vindecă rugăciunea


Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, spune că oamenii trebuie să țină cont de sfatul medicului și de propria conștiință când decid dacă se vaccinează sau nu și precizează că el nu se vaccinează, fiindcă are alergii: „Cel mai mult vindecă rugăciunea”.

ÎPS Teodosie nu se poziționează împotriva vaccinului anti-COVID-19, dar nici nu încurajează vaccinarea
”Cu privire la vaccinare, noi nu spunem nici da, nici nu. Cu adevărat este aici competența medicilor. Cum să spun eu că sunt competent în privința vaccinului? Orice extremism nu e de bun augur. Orice pacient ia de la medicul său o recomandare pentru un vaccin, pentru o boală. De aceea, iată, cum spune Sf. Pavel, bine e și așa, și invers. De aceea, fiecare este liber să o facă - nu putem interzice, nici nu putem promova, fiindcă nu suntem specialiști. (...) Trebuie să facă fiecare după sfatul medicului și după conștiința sa”, spune IPS Teodosie.


”Noi suntem vectori de transmitere a vaccinului, noi suntem transmiţători şi ne pare rău că am puşi în situaţia aceasta. Noi transmitem un adevăr revelat absolut pe când medicamentele sunt relative. Este o mare diferenţă între ceea ce propovăduim noi şi ceea ce suntem puşi să facem acum. Patriarhia ne-a dat o recomandare şi normal să ne dea că dacă este o boală, noi ne implicăm în boală. Cel mai mult să ştiţi că vindecă tot rugăciunea, mai mult decât vaccinul. Sunt convins de aceasta. Eu m-am apropiat de toţi oamenii, că asta e menirea mea, nu am luat niciun virus, trebuie să mă îmbolnăvesc de 100 de ori. Dar având în fiecare zi Sfânta Liturghie şi Împărtăşanie, ştim că Împărtăşanie combate toţi viruşii pentru că nu s-a găsit în potir niciun virus. De aceea, nu admitem împărtăşanie cu mai multe linguriţe pentru că este blasfemie, înseamnă să ai necredinţă dacă faci aşa ceva”, a declarat ÎPS Teodosie.
IPS Teodosie a anunţat că, deocamdată, nu se va vaccina. 
“Deocamdată nu mă vaccinez pentru că am alergie. Trebuie să testeze medicii, să vadă, deocamdată nu am nevoie. Cine se teme să se vaccineze, nu îl opresc, cine vrea să nu se vaccineze, cred că nu e obligatoriu. Personal deocamdată nu vă vaccinez şi am tranmis şi preoţilor. Dar nu le spun să nu se vaccineze, fiecare să ia sfat de la medic, eu nu sunt medic”, a transmis ÎPS Teodosie. 
El consideră că dacă oamenii se tem de vaccin şi îl vor face, efectul va fi mai aspru, iar dacă vin cu încredere, atunci vaccinul îi va putea ajuta.
“Dacă se teme de vaccin, efectul va fi mai aspru asupra lui. Dacă vine cu mai multă încredere şi mai mult entuziasm, s-ar putea să îi ajute şi dorinţa, şi încrederea lui, de aceea trebuie să facă fiecare după sfatul medicului şi după conştiinţa sa. În orice caz, este o boală reală, că mulţi spun că nu există, există, s-a putut testa acest virus, există, sigur ce spun spun specialiştii şi am citit că acest virus ar fi şi creat prin laboratoare. De atunci au început şi studiul, înainte de a se manifesta. Are ceva în el care ajută în vaccin, are o părticică din virus acest vaccin care ajută să se formeze anticorpi. Aceasta ştiu de la specialişti”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.  
Declarația lui Teodosie vine după ce Biserica Ortodoxă Română (BOR) a anunțat oficial, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, faptul că se va implica activ în campania de informare pentru vaccinare.
Astfel, în biserici vor fi distribuite pliante informative prin care credincioșii își vor putea clarifica anumite aspecte considerate controversate. În ceea ce-l privește pe Patriarhul Daniel, nu a fost comunicată o decizie fermă. Bănescu a declarat că în momentul în care liderul BOR va lua decizia să se vaccineze, va fi transmis acest lucru.