Armata ucraineană recunoaşte cucerirea Soledar de către forţele ruse

Armata ucraineană a recunoscut miercuri retragerea sa din oraşul Soledar, în estul ţării, care a fost lăsat sub controlul forţelor ruse.

Armata ucraineană recunoaşte cucerirea Soledar de către forţele ruse
Foto: Getty Images


Armata ucraineană a recunoscut miercuri retragerea sa din oraşul Soledar, în estul ţării, care a fost lăsat sub controlul forţelor ruse, la două săptămâni după anunţul capturării acestuia făcut de Moscova, relatează France Presse.

"După luni de lupte grele, forţele armate ucrainene l-au părăsit" pentru a "se replia pe poziţii pregătite", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene, Serghii Cerevatîi, refuzând totuşi să precizeze când a avut loc această retragere.
Grupul paramilitar rus Wagner anunţase preluarea sub control a Soledarului încă din 11 ianuarie, anunţul său fiind urmat de cel al armatei ruse în 13 ianuarie. Acest mic oraş din regiunea Doneţk, unde au rămas doar 500 de locuitori din cei aproximativ 11.000 de dinainte de război, cunoscut pentru minele sale de sare, este situat în apropiere de Bahmut, un alt punct fierbinte în estul Ucrainei.
Ucrainenii au refuzat până acum să recunoască pierderea acestei localităţi.
Importanţa strategică a Soledar este contestată, think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) apreciind că nu este vorba de "o dezvoltare semnificativă pe plan operaţional".