Asociaţiile de proprietari, obligate să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocului

Asociațiile de proprietari din municipiul Constanța vor avea, în continuare, obligația de a îngriji spațiile verzi din jurul blocurilor.

Asociaţiile de proprietari, obligate să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocului


Asociațiile de proprietari din municipiul Constanța vor avea, în continuare, obligația de a îngriji spațiile verzi din jurul blocurilor. Proiectul de hotărâre inițiat de USR PLUS și supus dezbaterii și votului Consiliului Local Constanța, prin care se urmărea eliminarea acestei obligații, a fost respins, astăzi, în ședința extraordinară de consiliu. Liberalii au votat împotrivă, USR alături pentru, iar PSD s-a abținut de la vot.

„Din punctul nostru de vedere, dispoziţiile legilor naţionale sunt clare şi neinterpretabile, obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi publice aferente cvartalelor acelor blocuri este limitată strict la aspecte ce privesc proprietatea comună deţinută de aceştia. Din păcate, ne aflăm în situaţia ingrată în care administraţia primăriei a ajuns să notifice asociaţiile de proprietari dând termene pentru îndeplinirea unor obligaţii în baza unor prevederi locale care, din punctul nostru de vedere, sunt ilegale şi care contravin clauzelor menţionate anterior”, a declarat consilierul USR – PLUS Dumitru Caragheorghe. Acesta a propus înlocuirea unor fragmente din regulament, astfel încât să fie eliminate anumite obligaţii ale asociaţiilor de proprietari.

Grupul consilierilor PSD, prin Costin Răsăuţeanu, a solicitat abrogarea întregii HCL nr. 77/2021, pe care o consideră neconformă cu legile în vigoare. 
“Asistăm la un moment ridicol. PSD solicită abrogarea HCL 77. Trebuie să ne întoarcem cu faţa către oraş, trebuie să avem un regulament care să fie discutat cu cetăţenii, instituţiile publice, asociaţiile de proprietari, agenţii economici, toţi să fie consultaţi. Avem asociaţii cu proprietari care au pensii modeste, nu au putere, nu putem accepta ca asociaţiile de proprietari să aibă anumite obligaţii care depăşesc cadrul legal”, a spus Costin Răsăuţeanu.
Totuşi, viceprimarul Ionuţ Rusu, reprezentantul grupului PNL, a invocat prevederi legale care, în opinia sa, susţin şi creează cadrul legal pentru actualul regulament din HCL nr. 77/2021. Acesta consideră că regulamentul face referire la spaţiile comune ale condominiilor, care potrivit legii, ar trebui îngrijite tocmai de către asociaţiile de proprietari.
Ulterior, în urma votului exprimat, proiectul a fost respins, cu 9 voturi pentru, 9 abţineri şi 7 împotrivă. În consecinţă, Regulamentul pentru îmbunătăţirea activităţii de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului Constanţa a rămas în vigoare şi nemodificat.
Asociaţiile de proprietari au obligaţia să întreţină curăţenia trotuarelor din dreptul imobilelor pe care le deţin, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi a spaţiilor verzi existente din dreptul imobilelor pe care le deţin sau le folosesc. De asemenea, ele au obligaţia de a încheia contracte cu prestatori de servicii specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea sau valorificarea deşeurilor municipale colective şi să asigure locuri special amenajate dotate cu europubele sau containere speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor municipale, cu cale de acces pentru evacuare.