AUR face apel la Kovesi să investigheze achiziția vaccinurilor anti-COVID în UE

AUR solicită Parchetului European, în special prim-procurorului şef european, Laura Codruţa Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achiziţiile de vaccinuri anti-COVID-19.

AUR face apel la Kovesi să investigheze achiziția vaccinurilor anti-COVID în UE


Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Parchetului European, în special prim-procurorului şef european, Laura Codruţa Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achiziţiile de vaccinuri anti-COVID-19, informează Agerpres.

"Achiziţia acestor vaccinuri este afacerea secolului sau poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde de euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toţii îndreptăţiţi să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei van der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele. Instituţiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparenţă şi de intransigenţă cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer doamnei Kovesi să se implice personal din funcţia de procuror şef pentru a face lumină în acest caz", a afirmat deputatul George Simion, copreşedinte AUR, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, investigaţii independente de presă "au scos la iveală date şi informaţii concrete cu privire la legături directe între familia preşedintei Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, şi o mare companie producătoare de vaccinuri anti-COVID".
Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, susţine, la rândul său, că Parchetul European are datoria să demareze o anchetă pe marginea acestui caz, întrucât explicaţiile Ursulei van der Leyen privind modul în care s-au achiziţionat vaccinurile întârzie.
"Aceste acuzaţii foarte grave apărute în sfera publică trebuie lămurite cât mai curând. Pentru că explicaţiile doamnei Ursula van der Leyen cu privire la modul în care s-au achiziţionat vaccinurile întârzie, considerăm că Parchetul European are datoria să demareze o anchetă pe marginea acestui caz. Este în joc credibilitatea instituţiilor europene (...)", afirmă Târziu în acelaşi comunicat.

DNA cercetează achiziția de vaccinuri făcută de România
În România, achiziția vaccinurilor anti-COVID face obiectul unei investigații a Direcției Naționale Anticorupție (DNA). „Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent“, se arată într-un comunicat al instituției emis pe 21 septembrie.
DNA a precizat că urmărirea penală se desfășoară in rem și vizează fapta și nu persoanele, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, astfel că, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.