George Niculescu este noul preşedinte al ANRE

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, numirea lui George Niculescu în funcţia de preşedinte al ANRE.

George Niculescu este noul preşedinte al ANRE


Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, numirea lui George Niculescu în funcţia de preşedinte al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Niculescu a primit 256 de voturi "pentru" şi 24 "împotrivă".
Pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE a fost ales Gabriel Andronache - 263 voturi "pentru" şi 6 voturi "împotrivă".
Cele două funcţii vacante de membru în Comitetul de reglementare al ANRE vor fi ocupate de Bumb Sorin - 260 de voturi "pentru" şi 80 "împotrivă" şi Cornelia Sulger - 244 de voturi "pentru" şi 96 împotrivă".
Votul a fost secret cu bile.

George Niculescu (43 de ani) este secretar de stat PNL în Ministerul Energiei și va prelua șefia ANRE, arbitrul pieței energetice. Candidatura a fost depusă chiar marți, înainte de termenul-limită pe care îl prevăzuse Parlamentul.

El a devenit secretar de stat în martie 2021 și, potrivit G4Media, a participat din partea Guvernului la negocieri cu guvernul SUA (cooperarea în domeniul nuclear), dar și cu Comisia Europeană pe dosare precum tranziția energetică.

George Niculescu face parte din Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica și din consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA, dar va fi nevoit să renunțe la aceste poziții acum că devine președinte al ANRE. Totodată, el a fost membru în consiliile de administrație de la Damen Shipyards și Romgaz.

În perioada 2020-2021 a fost director general la CDG SRL din Giurgiu, iar în 2019-2020 a fost prefect în județul Constanța, acolo unde în trecut a activat inclusiv la Primăria Eforie și Consiliul Județean Constanța.

Liberalul are trei terenuri agricole în Cogealac, un apartament în Constanța, o mașină BMW din 2011, bijuterii și ceasuri în valoare totală de 35.000 de euro, arată declarația sa de avere. În conturi are 257.000 de lei și 127.000 de euro.

George Niculescu deține pachete minoritare de acțiunii la diverse companii listate la bursă (BRD, Electrica, Fondul Proprietatea, One United, Romgaz, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transgaz și Transelectrica), multe dintre ele din domeniul energiei.