China nu mai vrea să se asocieze cu Rusia. Oficial chinez: Putin este nebun

Un oficial de la Beijing susține, sub protecția anonimatului, că nu ar trebui să urmeze Rusia în Ucraina deoarece Putin este nebun.

China nu mai vrea să se asocieze cu Rusia. Oficial chinez: Putin este nebun
Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters


În ciuda faptului că în urmă cu o lună președintele chinez Xi Jinping încerca să întărească legăturile bilaterale ale țării sale cu Moscova, un oficial de la Beijing susține, sub protecția anonimatului, că ”nu ar trebui să urmeze Rusia” în Ucraina deoarece Putin este ”nebun”.

Câțiva oficiali chinezi au fost contactați de Financial Times, care a aflat din declarațiile acestora că neîncrederea Beijingului față de Rusia crește din ce în ce mai mult.
„Putin este nebun”, a fost declarația dată de un oficial chinez, care și-a păstrat anonimatul. „Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni. China nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia”, a adăugat el, potrivit ziare.com.
Conform aceleiași surse, minim cinci înalți oficiali chinezi sunt de părere că neîncrederea a început să se manifeste când China a fost inițial informată că Rusia o să demareze un atac la scară largă împotriva Ucrainei când liderul rus deja începu-se „operațiunea militară specială”.
Un alt oficial de la Beijing a explicat că Putin l-a informat pe Xi numai că Rusia „nu va exclude să ia orice măsuri posibile dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul Rusiei și provoacă dezastre umanitare”. China nu se aștepta ca Putin să inițieze o invazie pe scară largă, ci mai degrabă un angajament militar limitat.