Cîmpeanu: Guvernul a aprobat ratificarea împrumutului cu BIRD de 100 de milioane de euro pentru construcţia de școli

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut cu BIRD, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcţia, dar şi reabilitarea unui număr de cel puţin 55 de şcoli.

Cîmpeanu: Guvernul a aprobat ratificarea împrumutului cu BIRD de 100 de milioane de euro pentru construcţia de școli


Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcţia, dar şi reabilitarea unui număr de cel puţin 55 de şcoli în România, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„În această ședință de Guvern au fost discutate 10 acte normative care privesc sistemul de Educație. Proiectul de lege a vizat ratificarea acordul de împrumut cu Banca Internațioanlă de Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 100 de milioane de euro, pentru construcția în cea mai mare parte – 90% – dar și reabilitarea unui număr de cel puțin 55 de școli. A fost un proiect de lege inițiat în aprteneriat de Ministerul Finanțelor și cel al Educației.
O primă OUG a vizat acordarea unui suport alimentar pentru preșcolari și elevii dn 150 de unități de învățământ preuniversitare de stat, e vorba de continuarea programului-pilot ”Masă caldă în școli”. Valoarea e de 46,4 milioane lei.
Un alt proiect de OUG prezentat în primă lectură a reglementat școala în spital. Mai exact, în cadrul universităților de medicină și farmacie se înființează unități de învățământ preuniversitar cu titluatura ”Școala din spital”. Scopul e organizarea școlarizării antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați, în număr de câteva sute în ficare an.
Până acum nu a fost posibilă organizarea școlii în spital din cauza piedicilor birocratice care reglementau dimensiunea minimă a formațiunilor de studiu”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, al finalul ședinței de Guvern.