Ciolacu: În anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult

În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu știi, ca și prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu, a declarat premierul Marcel Ciolacu la o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din Italia.

Ciolacu: În anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult


Datoria politicienilor este de a găsi soluţii pentru reîntoarcerea în ţară a românilor aflaţi în diaspora, a declarat miercuri, la Roma, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul s-a întâlnit, la sediul Primăriei din Roma, cu reprezentanţii comunităţii de români din Italia, după ce, în prealabil, a avut o întrevedere cu primarul oraşului, Roberto Gualtieri.
"Italia este cel de-al doilea mare partener al României din Uniunea Europeană. Am avut relaţii comerciale de peste 20 de miliarde de euro anul trecut şi dumneavoastră, reprezentanţii diasporei române din Italia, sunteţi pe locul al doilea la numărul de companii pe care le-aţi înfiinţat în Italia. În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu ştii, ca şi prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu. Ştiu că media de vârstă este una de 34 - 35 de ani. De fapt şi de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta, care a părăsit România, se află acum în Italia. Chiar dacă în România avem acum cel mai mare număr de angajaţi activi, peste 5,7 milioane de români, avem cu certitudine o criză a forţei de muncă. Vorbim acum, după 30 de ani, şi încercăm, ca şi politicieni, şi vă spun cu toată sinceritatea nu fac parte dintre politicienii care caută vinovaţi de ce s-a ajuns aici, cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovaţi (...), cred că va trebui să găsim soluţii", a afirmat Marcel Ciolacu.

El a făcut apel la românii din Italia să se reîntoarcă în ţară, măcar pentru o perioadă de timp, pentru a ajuta la dezvoltarea României.
"Cred că fiecare dintre dumneavoastră îşi doreşte să se întoarcă, la un moment dat, în ţara din care a plecat. Iubiţi, sunt ferm convins, mai mult decât mine, obiceiurile şi tradiţiile din România şi doar printr-un parteneriat comun, un parteneriat între guverne, un parteneriat între administraţiile locale, prin forumuri economice, măcar experienţa pe care aţi dobândit-o în Italia atâţia zeci de ani şi atât de necesară în România şi pentru dezvoltarea României, mai ales în acest moment, poate încet-încet vă convingem măcar pentru o perioadă de timp să veniţi în România şi să contribuiţi la dezvoltarea României", le-a transmis Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a subliniat că pentru România este un moment important, un ultim tren, legat de atragerea fondurilor din PNRR şi a celorlalte alocări europene.
"Sunt ferm convins că ştiţi foarte multe dintre lucrurile rele care se întâmplă în România şi poate întotdeauna nu dăm importanţă şi lucrurilor bune. Este ultimul tren al României în acest moment, care se numeşte Uniunea Europeană, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi fondurile europene. Fără aceste instrumente - şi aici nu vorbesc numai de bani - România va pierde ultimul tren. Toate reformele trecute în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor aduce felul nostru de a funcţiona administrativ la fel ca şi în celelalte state europene. România nu mai are voie să piardă nicio clipă şi sub nicio formă acest ultim tren. Este pentru prima oară când vorbim şi văzând că se va termina Autostrada Moldovei, ştim cu toţii că cel mai mare exod de migraţie în ultimii 25 de ani a fost din zona Moldovei. Este prima oară când încercăm să dezvoltăm regiunile României istorice în acelaşi echilibru", a punctat Ciolacu.

Prim-ministrul a menţionat că este conştient de faptul că pentru a facilita reîntoarcerea în ţară a românilor e nevoie de îmbunătăţirea substanţială a serviciilor publice.
"Sunt ferm convins că, în anumite domenii, dacă vă întoarceţi în România, veţi câştiga la fel sau poate mai mult decât câştigaţi în Italia. Dar sunt de asemenea conştient de faptul că suntem încă restanţi în ceea ce priveşte serviciile publice ale României, în ceea ce priveşte sănătatea, în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ. (...) E primul buget de 4,1% al României la învăţământ şi aici vorbim atât de salariile profesorilor, dar şi de miliarde de euro, aproximativ 3 miliarde de euro, investiţii în infrastructură. Este prima oară când încercăm să mergem concomitent şi cu formarea profesorilor mai bine plătiţi, dar dezvoltând şi infrastructura. Este pentru prima oară când încercăm o nouă abordare a sistemului de sănătate, plecând de la digitalizare, dar la fel de a găsi un echilibru între sistemul public, între sistemul privat, între salarii, dar mai ales în investiţii, care atât pe exerciţiul financiar actual, dar şi prin PNRR, vor fi de peste 5 miliarde de euro. "Cenuşăreasa României", Ministerul Transporturilor, are cele mai multe investiţii şi ieri ne spunea domnul ministru că a semnat ultimul contract pe PNRR în infrastructura mare în ceea ce priveşte drumurile expres, autostrăzile, dar şi sistemul feroviar. Suntem o ţară sigură, una dintre cele mai sigure ţări. Suntem o ţară creştină, cu multă credinţă în Dumnezeu, suntem o ţară superbă", a afirmat Marcel Ciolacu.
Faţă de cele arătate, el şi-a cerut scuze în faţa reprezentanţilor diasporei române pentru că au fost nevoiţi să plece din ţară.
"Dacă nimeni niciodată nu şi-a cerut scuze pentru că aţi fost nevoiţi la un moment dat să plecaţi din ţară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze, dar sunt ferm convins că vom putea, printr-o legătură mai bună, prin Ambasada României, prin Ministerul de Externe, prin autorităţile locale şi nu în ultimul rând, prin domnul primar, să avem o relaţie mai strânsă şi să nu mai ratăm oportunităţile pe care viitorul ni le arată", a spus el.
Alături de premier la întâlnirea cu reprezentanţii românilor din Italia s-au aflat şi miniştrii care îl însoţesc în vizita de lucru pe care o efectuează la Roma. (Agerpres.ro)