Cîțu: Dacă vom avea toate persoanele vaccinate în HoReCa, poate sectorul nu va mai depinde de rata de incidență

Florin Cîțu a prezentat două orizonturi de relaxare, și anume data de 1 iunie, când estimează că la nivel național vor fi 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19, și finalul lunii iulie.

Cîțu: Dacă vom avea toate persoanele vaccinate în HoReCa, poate sectorul nu va mai depinde de rata de incidență


Premierul Florin Cîțu a prezentat două orizonturi de relaxare, și anume data de 1 iunie, când estimează că la nivel național vor fi 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19, și finalul lunii iulie, când numărul ar putea fi dublu, ajungându-se astfel la circa 70% din populație vaccinată, scenariu în care „putem să vorbim de o relaxare și mai mare a restricțiilor”.

Prim-ministrul a explicat, totodată, că relaxarea de măsuri s-ar putea face în ordinea inversă implementării restricțiilor, sau mai exact „cel mai simplu” ar fi să fie relaxate măsurile introduse recent, cele privind weekendul. De asemenea, spune el, dacă toate persoanele din HoReCa vor fi vaccinate anti-COVID-19, s-ar putea crea un sistem în care sectorul să nu mai depindă „sau să depindă altfel” de rata de incidență, mai precis „să nu fie la fel cu celelalte industrii”. „Sunt mai multe variante pe masa de lucru”, a subliniat demnitarul liberal.
Întrebat la finalul ședinței de Guvern de miercuri la ce să se aștepte oamenii pentru 1 iunie și ce vor presupune relaxările de restricții la modul concret, prim-ministrul Florin Cîțu a explicat: „În primul rând, ar trebui să ne gândim că toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat într-o anumită ordine. Cel mai simplu, de la măsuri imediate, apoi au fost din ce în ce mai dure măsurile. Ele vor fi în ordinea inversă. Vom începe să relaxăm din momentul în care au fost introduse. De exemplu, cel mai simplu ar fi să relaxăm condițiile pe care le-am luat acum, în ultima perioadă, acum o săptămână, și despre care am tot discutat, asta ar fi cel mai simplu, să revenim la normal”.
„Dacă vom avea, de exemplu, toate persoanele vaccinate în sectorul HoReCa, putem să discutăm poate de sectorul HoReCa care să nu mai depindă de rata de incidență sau să depindă altfel de rata de incidență, să nu fie la fel cu celelalte industrii ș.a.m.d. Sunt mai multe variante pe masa de lucru, dar vă dau două orizonturi. Vă dau un orizont 1 iunie, în care avem 5 milioane (de persoane vaccinate, n.r.), asta înseamnă aproape 35% dintre persoane, și finalul lunii iulie, când avem 10 milioane de persoane (vaccinate, n.r.), asta înseamnă 70% și putem să vorbim de o relaxare și mai mare a restricțiilor”, a adăugat premierul, care în același briefing de presă a abordat și alte subiecte, precum noua lege a salarizării.