Cîțu: Voi propune ca funcțiile de conducere din administrația publică să fie pe mandat, cel mult 6 ani

Florin Cîțu a declarat că luni va propune ca anumite funcții din administrația publică locală și centrală să fie pe mandat de maxim 6 ani, cu evaluare la 3 ani

Cîțu: Voi propune ca funcțiile de conducere din administrația publică să fie pe mandat, cel mult 6 ani
Foto: gov.ro


Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, că luni va propune în coaliție ca anumite funcții din administrația publică locală și centrală să fie pe mandat de maxim 6 ani, cu evaluare la 3 ani. De asemenea, va mai propune un sistem de rotație, ca o persoană să nu stea mai mult de două mandate în același departament.

„Eu v-am spus ce vrem să facem. Nu e vorba aici de sporuri, ci de o cheltuială de personal nesustenabilă. Cheltuielile cu personalul s-au dublat până la 110 miliarde în 4 ani. Aproape 27 de miliarde sunt doar sporuri. Discuția nu e dacă trebuie să existe sau nu spouri. Trebuie să legăm dinamica veniturilor în sectorul bugetar de o peformanță. Am întrebat public dacă în ultimii 4 ani performanța s-a dublat. Dacă e așa, mergem mai departe, nicio problemă. Dar eu nu cred că e așa. Trebuie să intrăm în Legea salarizării și se vor face modificări. Voi propune luni în coaliție ca în administrația locală și centrală anumite funcții, de exemplu directorul general, secretar general, secretar general adjunct, să fie pe mandat de maxim 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, cum se întâmplă în toate țările civilizate.
Trebuie să începem să avem o administrație responsabilă. Vreau să facem și rotație, după două mandate să te muți în alt departament. Trebuie să avem un aparat de funcționari perfomanți care să fie evaluați transparent și plătiți în funcție de performanță”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.