PSD a depus plângere la CNA. Ciolacu: Am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL

PSD a depus o plângere la CNA prin care solicită ca preşedintele Klaus Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL

PSD a depus plângere la CNA. Ciolacu: Am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL


PSD a depus o plângere la CNA prin care solicită ca preşedintele Klaus Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL, menţionând că discursul şefului statului de marţi, ''cu mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal'', a fost difuzat în cadrul unor emisiuni informative.

"Când ești POLITRUC, și nu președinte, trebuie să fii tratat ca atare. Prin urmare, astăzi am depus plângere la CNA prin care am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spațiul electoral al PNL. 
Mesajele președintelui nu prezintă activități ale instituției prezidențiale, ci propagandă electorală de la cea mai înaltă tribună a statului român în favoarea PNL. 
Iohannis a încălcat Constituția! Și legea! Și bunul-simț! E timpul să mai și plătească. Inclusiv pe 6 decembrie, la vot!", a scris Ciolacu pe Facebook.


Reprezentanţii PSD menţionează în plângerea adresată CNA că intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis, din data de 24 noiembrie, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, "iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral. 
Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât Legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator. Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live domnul Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală. (...) Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidul Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale, cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate", în speţă PSD.

Fișiere