Ciucă: Povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umărul celor care produc bani

Preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă, afirmă că povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umărul celor care produc bani, de aceea în 2024 nu se va discuta despre taxe noi.

Ciucă: Povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umărul celor care produc bani


Preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă, afirmă că ''povara'' fiscalităţii nu trebuie să cadă doar "pe umărul celor care produc bani", de aceea în 2024 nu se va discuta despre taxe noi, pentru că ele nu fac decât să împovăreze şi mai mult mediul de afaceri.

"Trebuie să ţinem seama de fiscalitate. La noi este o vorbă: să nu dai cu biciul în calul care trage. Ca atare, povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umărul celor care produc bani. Motiv pentru care (...) susţinem şi avem discuţii la nivelul Guvernului pentru ca în perioada imediat următoare, în anul 2024, după cele ce s-au petrecut anul acesta, să nu se discute despre taxe noi, pentru că aceste taxe noi nu vor reuşi să producă acele efecte pe care cineva gândeşte că poate să le obţină, dacă împovărează şi mai mult mediul de afaceri. Pentru că mediul de afaceri produce bani să poată să-i investească, banii investiţi aduc la rândul lor bani. Este singura modalitate prin care putem să acumulăm, şi de aici încolo să vedem ce facem cu banii, în ce fel îi putem distribui şi în folosul celor care au nevoie de sprijinul nostru", a declarat Ciucă, joi, la Forumul "Dezvoltăm România", organizat la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că, în acest context, tot de la nivel guvernamental trebuie să vină o "mână de ajutor" către mediul de afaceri.
"Este absolut necesar să subliniem că, dincolo de toate aceste oportunităţi de finanţare, tot de la nivel guvernamental trebuie să vină acea mână de ajutor către mediul de afaceri, prin investiţii de la bugetul de stat. Bugetul de stat trebuie să se angajeze în asigurarea, în consolidarea acelui fundament prin care să crească mediul de afaceri, dar asta se face prin investiţii. Ori, Guvernul pe care l-am condus şi în 2022 şi în 2023, a asigurat pentru investiţii un procent de 7% în 2022, din care în valoare nominală s-au cheltuit peste 70 de miliarde, anul acesta avem 112 miliarde alocate, aproximativ 7,2%, şi cu certitudine valoarea investiţiilor va fi mai mare decât cea de anul trecut", a susţinut Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.
Preşedintele Senatului a vorbit totodată, despre responsabilitatea Guvernului de a asigura capitalului românesc structura necesară pentru accesarea, "cât mai uşor posibil" a oportunităţilor de finanţare.
"Să ajungeţi la acel nivel de dezvoltare care să ne dea siguranţa că, indiferent de situaţii din acestea de crize, de război, de pandemie, de mai ştiu eu ce orice altă natură, le vom putea trece fără temeri prea mari, pentru că avem capital românesc solid. Capitalul românesc în situaţii de criză e aşezat aici, nu pleacă şi vine şi pune umărul la orice soluţie este solicitată din partea Guvernului, din partea decidenţilor politici. În această situaţie, revine rolul şi responsabilitatea decidentului politic, pentru a-i crea fundaţia, pentru a asigura capitalului românesc structura necesară pe care să se concretizeze, să debirocratizeze şi să legifereze, să reglementeze în aşa fel încât să poată să acceseze cât mai uşor posibil toate aceste oportunităţi de finanţare, să se deschidă către fondurile de investiţii pentru a putea să prelucrăm materia primă de care ţara noastră dispune, şi avem resurse naturale şi producem materie primă, doar că atunci când vine vorba de valoare adăugată, ne uităm pe cifre şi realizăm cât de mult mai avem de lucrat", a conchis Ciucă.