Constanța ar putea avea un nou acvariu la standarde europene. Țuțuianu: Finalizarea acestui obiectiv va aduce plus valoare turismului constănțean

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a anunțat că locuitorii județului Constanța și turiștii care vizitează litoralul vor avea un nou obiectiv pe lista de vizitat

Constanța ar putea avea un nou acvariu la standarde europene. Țuțuianu: Finalizarea acestui obiectiv va aduce plus valoare turismului constănțean


Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a anunțat că locuitorii județului Constanța și turiștii care vizitează litoralul vor avea un nou obiectiv pe lista de vizitat. Țuțuianu spune că, astăzi s-a emis ordinul de începere pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare construirii unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Astăzi s-a emis ordinul de începere pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare construirii unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Mereu mi-am dorit ca posibilitățile de petrecere a timpului liber atât pentru constănțeni, cât și pentru turiști să fie cât mai variate și să prezinte interes pentru aceștia. În acest scop, împreună cu colegii din cadrul Direcției Generale de Proiecte, ne dorim să obținem o finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro pentru construcția unui Acvariu modern. Acesta va avea deopotrivă elemente de arhitectură moderne (tuneluri de vizitare, parcare supraterană de minim 140 de locuri, panouri fotovoltaice etc.), cât și elemente de faună deosebită (sturion, rechin, pește lună, pisică de mare, țestoase etc.). De asemenea, proiectul prevede zone de divertisment tip VR, magazine de suveniruri, spații foto, zone educative etc.
Finalizarea acestui obiectiv va aduce plus valoare turismului constănțean și va fi, cu siguranță, un loc unde cu toții vom învăța lucruri noi despre viața marină“, a scris pe pagina sa de Facebook, Horia Țuțuianu. 
Noul acvariu ar urma să fie la intrare în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, acolo unde sunt acum dinozaurii. Terenul are o suprafaţă de circa 5.000 mp, iar pe o suprafață de 3.500 va fi construit acvariul, care va avea trei nivele, din care unul parțial îngropat, apoi acvariul propriu-zis, care va avea patru zone de acces. De asemenea, acvariul va avea la intrare o zonă unde vor exista pinguini. Tot în interior, va exista o zonă de apă rece, care corespunde Mării Negre și Deltei Dunării. 
„Lângă bulevardul Mamaia gândim să facem un Acvariu. Am gândit să facem pe o amprentă de 5.000 de metri, cu o suprafaţă de 3.500 de metri desfăşurată un Acvariu, care va avea trei nivele. Un prim nivel va fi un demisol înalt, ce înseamnă zona tehnică de servire a acvariilor. Tot ce înseamnă filtrare, tot ce înseamnă bazine de compensare, iar deasupra va fi zona de vizitare, numai pe geam acrilic, numai pe soluţii tehnice moderne. Intrarea în Acvariu va fi exact la intrarea în Complexul Muzeal. (…) Prima secţie a acvariului va fi Pinguini şi după aceea vom avea specii pe areale geografice, pe 3.500 de metri.”, a spus directorul CMSN, Adrian Bîlbă, în urmă cu câteva luni.