Emil Boc, ales preşedinte al Comisiei COTER a Comitetului European al Regiunilor

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost ales preşedintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor.

Emil Boc, ales preşedinte al Comisiei COTER a Comitetului European al Regiunilor


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost ales preşedintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR) şi va avea un mandat de doi ani şi jumătate, informează joi un comunicat al CoR.

Emil Boc, din cadrul Partidului Popular European (PPE), este membru al CoR din 2019 şi a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educaţie, cum ar fi cele referitoare la Spaţiul european al educaţiei, Strategia europeană pentru universităţi şi modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor.
În noul său rol de preşedinte al Comisiei COTER, Emil Boc îşi va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE şi a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor şi lansarea unei reflecţii privind asigurarea şi în viitor a unei politici de coeziune puternică şi eficientă.
"În calitate de preşedinte COTER, unul dintre cele mai importante priorităţi este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă şi calitativă a actualelor programe de coeziune şi o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenţie viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta despre Planul nostru de Acţiune Comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităţilor locale şi regionale şi pentru a accelera implementarea proiectelor", a declarat Emil Boc, citat în comunicat.
"Vreau să mă asigur că activitatea noastră din Comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre şi că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituţiile UE şi să ne asigurăm că vocea oraşelor şi regiunilor şi a cetăţenilor noştri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menţine Europa unită. Viitorul democratic al Europei depinde de viitorul politicii de coeziune. În special, în aceste momente dificile avem nevoie de coeziune şi solidaritate pentru a putea răspunde corect şi eficient la nevoile cetăţenilor noştri", a mai pledat edilul din Cluj-Napoca.
Comitetul European al Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali din toate cele 27 de state membre. Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană consultă CoR în domeniile politice care prezintă interes pentru regiuni şi oraşe. Pentru a face parte din Comitetul European al Regiunilor, toţi cei 329 de membri şi 329 de supleanţi trebuie să fie titularii unui mandat electoral sau să răspundă din punct de vedere politic în faţa unei adunări alese în regiunile şi localităţile lor de origine.