Florin Cîțu cere comisie de anchetă pentru gaura din buget

Senatorul PNL Florin Cîțu a cerut crearea unei comisii parlamentare de anchetă în privința situației bugetare.

Florin Cîțu cere comisie de anchetă pentru gaura din buget


Senatorul PNL Florin Cîțu a cerut crearea unei comisii parlamentare de anchetă în privința situației bugetare. Cîțu susține că bugetul pe 2023 a fost construit cu venituri supraestimate și cheltuieli subestimate.

„Deficitul bugetar pe anul trecut a fost cosmetizat, cum a fost făcut și în 2018, și asta înseamnă că o parte din facturi n-au fost plătite în 2022, au fost plătite în 2023 și de aceea a explodat deficitul. Al doilea element, și acesta este foarte grav, construcția pentru bugetul din 2023 a supraestimat veniturile și de aceea avem tot felul de discuții acum, iar aici este clar, cei care și l-au asumat ar trebui să vină să explice de ce, și a subestimat cheltuielile”, a declarat Florin Cîțu la B1TV.
Referitor la cheltuielile cu dobânzile, Florin Cîțu a spus: „Cum poți să propui – și aici iarăși e o discuție despre toți experții care au venit și au susținut acest buget – cheltuieli cu dobânzile în 2023 la nivelul sau puțin mai mici decât în 2022, când ai de împrumutat mai mulți bani și dobânzile nu scad? Este ilogic așa ceva. Dacă mă uit la subvenții, iarăși, subvențiile sunt de 3-4 ori mai mari decât erau în 2021, an de pandemie, deci s-a aruncat cu bani în stânga și în dreapta, deficitul a explodat”.
Florin Cîțu s-a arătat de părere că ar trebui creată o comisie parlamentară de anchetă.
„Trebuie să intervină atât acțiunile de audit de la Comisia Europeană, agențiile de rating ar trebui să se uite mai atent la cifre, și bineînțeles, în Parlamentul României, pentru că acolo s-a prezentat un buget cu informații false, nereale, neadevărate, ținând contextul, și acolo ar trebui din nou discutate. Țineți minte, Dragnea a venit, primul lucru, era o gaură de 10 miliarde la Cioloș, ziceau ei, și au făcut comisie de anchetă. Haideți să facem o comisie de anchetă, să vedem cum a fost făcut acest buget de după trei luni de zile a explodat deficitul și nu ai cum, nu ai măsuri pe care să le elimini”, a mai spus fostul premier.