Fostul premier nipon Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat în timpul unui eveniment electoral.

Fostul premier nipon Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timpul unui miting


Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe a murit, după ce a fost împuşcat în timpul unui eveniment electoral, transmite vineri Reuters, care citează postul public nipon NHK.

Abe, în vârstă de 67 de ani, susţinea un discurs de campanie în apropierea unei gări de tren din oraşul Nara, în vestul Japoniei, când a fost împuşcat de un atacator. 

Abe avea două plăgi profunde, una în piept şi alta în partea din faţă dreapta a gâtului, şi sângera abundent din cauza rănii din dreptul inimii, a explicat medicul nipon.
Din păcate nu l-am putut salva, a adăugat el, menţionând că rana din piept a fost suficient de profundă cât să-i afecteze inima. A sângerat până la moarte, a spus medicul citat, cu toate că doctorii i-au administrat mai multe transfuzii de sânge ca parte a eforturilor de a-i salva viaţa.
"Shinzo Abe a fost transportat (la spital) la orele 12:20. Era în stop cardiorespirator la sosire. (Medicii au) încercat să-l resusciteze. Din nefericire, (Abe) a murit la orele 17:03 (08:03 GMT)", transmite AFP, care citează declaraţiile lui Hidetada Fukushima, profesor de medicină de urgenţă de la spitalul universitar Nara, situat în oraşul învecinat Kashihara.

Medicii niponi au încercat timp de patru ore şi jumătate să-l resusciteze pe Abe, relatează şi BBC. Potrivit sursei citate, doctorii au încercat să oprească sângerarea şi i-au administrat peste 100 de unităţi de sânge prin intermediul transfuziilor. Medicii care l-au tratat pe Abe au confirmat că au existat două răni, considerate a fi plăgi împuşcate, dar nu au putut găsi gloanţele în timpul intervenţiei chirurgicale la care l-au supus pe fostul premier nipon.
Atacatorul a fost reținut și ar fi folosit o armă artizanală, potrivit Reuters. Campania electorală a fost suspendată însă guvernul de la Tokyo nu a luat încă o decizie cu privire la scrutin.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ferm atacul armat asupra fostului premier Shinzo Abe. ”În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă spre el, familia sa și poporul japonez”, a scris Iohannis pe twitter.