Germania nu susține aderarea Ucrainei la NATO

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că nu este momentul potrivit pentru ca alianța militară NATO să decidă asupra aderării Ucrainei.

Germania nu susține aderarea Ucrainei la NATO


Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că nu este momentul potrivit pentru ca alianța militară NATO să decidă asupra aderării Ucrainei.

„Ușa este deschisă, dar nu este momentul să decidem asta acum”, a spus Pistorius într-un talk show de joi seară, adăugând că opțiunea nu poate fi discutată serios în contextul în care războiul este încă în desfășurare, scrie dw.com.
Ministrul a spus că NATO trebuie să cântărească „cu atenție” orice pas către includerea Ucrainei în alianță. „Trebuie să te decizi cu capul limpede”, a spus el.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că membrii NATO au fost de acord că Ucraina ar trebui, în cele din urmă, să se alăture alianței.
Vorbind înaintea reuniunii grupului de contact al apărării al Ucrainei la baza aeriană Ramstein din Germania, el a spus că principalul obiectiv este să se asigure că țara se poate apăra împotriva Rusiei.
Guvernul Germaniei a transmis vineri, ca reacţie la afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că, deocamdată, nu a decis să susţină eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.
Vineri, Jens Stoltenberg și-a nuanțat declarația: „Sigur că nu poate şti nimeni când se încheie sau cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia acest război, trebuie să ne asigurăm că nu se va repeta, că Rusia nu va putea continua să atace, că nu va lansa din nou un război împotriva Ucrainei şi că nu va perturba din nou securitatea europeană. Deci, avem nevoie de discuţii despre cadrul de securitate, avem nevoie de o discuţie despre aderare, dar mesajul meu a fost că, în primul rând, Ucraina are rolul său corespunzător în NATO, aliaţii au fost de acord, dar atenţia se concentrează acum pe a ne asigura că Ucraina câştigă”.