Guvernul a tăiat aproape 90 la sută din banii alocaţi Bisericii pentru anul 2021

Guvernul a redus semnificativ bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89 la sută față de anul 2020

Guvernul a tăiat aproape 90 la sută din banii alocaţi Bisericii pentru anul 2021


Guvernul a redus semnificativ bugetul alocat anul acesta pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, cu aproape 89% față de anul 2020. 

Programul este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute din Romania pentru restaurarea si conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice si a bunurilor din patrimoniul cultural national mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din Romania, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii si funcționarii unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri,pentru amenajarea si întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activitatii unităților de cult si de asistenta sociala susținute de acestea,pentru sprijinirea activităților de asistenta sociala organizate de cultele religioase in spitale, centre de plasament, cămine pentru batrani si alte forme de asistenta,pentru susținerea unor actiuni cu caracter intern si internațional realizate de cultele religioase din Romania”, se precizează în document.
1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult
Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Cîțu prevede reducerea masivă în anul 2021, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția și restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei în 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acești bani vor fi folosiți pentru funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.
2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult
În schimb, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.
3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic
Totodată, bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.