Iohannis, de Ziua Astronomiei: Este un domeniu care m-a pasionat dintotdeauna. Planeta noastră are resurse finite

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni la evenimentul dedicat Zilei Astronomiei că Astronomia este un domeniu care l-a pasionat dintotdeauna și despre care se informează permanent.

Iohannis, de Ziua Astronomiei: Este un domeniu care m-a pasionat dintotdeauna. Planeta noastră are resurse finite


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni la evenimentul dedicat Zilei Astronomiei, în contextul festivalului AstroFest, că astfel de evenimente care promovează ştiinţa spaţiului, tehnologia şi ingineria spaţială merită încurajate şi susţinute, potrivit News.ro.  Șeful statului a precizat că Astronomia este un domeniu care l-a pasionat dintotdeauna și despre care se informează permanent.

„Vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere să găzduiesc acest eveniment dedicat unui domeniu care m-a pasionat dintotdeauna şi despre care mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut paşi majori. Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi ştiinţe ale umanităţii, dar este şi unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii şi cercetării. Planeta noastră are resurse finite şi suntem mereu într-o cursă cu noi înşine pentru a le gestiona cât mai eficient. Astronomia ne dă însă speranţa unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoaşterea universului şi, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene şi internaţionale privind explorarea paşnică a spaţiului”, a afirmat Klaus Iohannis, în discursul său.

El a mai precizat că „educaţia şi cercetarea au fost şi rămân calea către progres şi evoluţie”.
„Avem în această sală, alături de noi, oameni care şi-au dedicat timpul şi cunoştinţele domeniului astronomiei, explorării spaţiului cosmic sau care se află la începutul unui astfel de drum. Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaţionali la astronomie şi  astrofizică, prezenţi astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei ştiinţe în România. În spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveţi şi în continuare. Performanţele tânărului Gabriel Cristian Neagu, care a descoperit mai multe stele variabile, sunt remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune şi performanţa în cercetare. Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi şi dăruire în sprijinul alfabetizării ştiinţifice. Domnul Mironov şi echipa Revistei „Ştiinţă şi Tehnică” au rămas consecvenţi în acest demers, motiv pentru care le adresez felicitări”, a completat şeful statului.
„În Proiectul „România Educată” acordăm o atenţie specială ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, pe scurt STEM. De aceea, evenimente precum Festivalul „Astrofest”, care promovează ştiinţa spaţiului, tehnologia şi ingineria spaţială, merită susţinute şi încurajate. Domnule Prunariu, Sunteţi un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spaţiu. La mulţi ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric! Este admirabilă perseverenţa de a vă dedica întreaga carieră atât cercetării şi explorării spaţiului, cât şi misiunii de a-i ajuta pe tineri şi societatea în ansamblu să conştientizeze importanţa acestui domeniu. În acest sens, contribuţiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaţionali sunt de o însemnătate deosebită. Dragi elevi, Aveţi în această sală exemple care pot să vă inspire să vă dedicaţi cu pasiune domeniului astronomiei şi al astrofizicii. Vă doresc să continuaţi drumul început, în România, cu rezultate care să ne facă mândri. Per aspera ad astra!”, a conchis preşedintele Iohannis.