Iohannis: Este timpul să ne gândim la un plan de relaxare, dar după 15 mai care va fi făcută treptat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă în funcţie de evoluţia situaţiei

Iohannis: Este timpul să ne gândim la un plan de relaxare, dar după 15 mai care va fi făcută treptat


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că autorităţile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizând că aceasta se va întâmpla treptat şi că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. El a anunţat că, dacă numărul de persoane infectate scade, numărul de decese scade, dacă respectăm măsurile autorităţilor, putem intra atunci într-o fază de relaxare.

Vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit cu toții să facem ce ne-am propus, fiecare să stea acasă și să sărbătorim învierea așa cum am putut mai bine în această perioadă. Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă. Mulțumiri se cuvin și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină când a fost cazul și au ajutat oamenii unde a fost nevoie. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical care a fost la serviciu și s-au implicat foarte bine. Totuși în acest context general foarte bun au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ și vreau să condamn acele manifestări violente care au fost puține dar foarte vizibile. Au fost oameni care nu au înțeles de ce trebuie să respecte normele și trebuie să laud iar poliția și jandarmeria care au intervenit ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți. Este foarte clar, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar. Este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile sunt îndeplinite. În vigoare e un decret care se termină pe 15 mai. După 15 mai dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile și lucrurile merg înspre bine este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare. Această relaxare va fi făcută în pași. Nu va exista o relaxare dintr-o dată, pentru că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni se hotărăsc în baza deciziilor științifice și medicale. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii. Cu cei care sunt implicați în gestionarea epidemiei. Vor fi aduse la cunoștiința publicului. Pe partea economică, unde se lucrează pe un pachet de relansare, ministrul economiei va face declarații. A apărut o documentația care venea să explice ce trebuie făcut. Așa nu se poate. Nu poate fiecare instituție să vină cu un plan propriu. A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Cineva propunea o măsură aberantă. Cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie duse în anumite zone de carantină. Așa ceva nu se poate. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar. Stați liniștiți. Nu vă impune nimeni lucruri inumane. Astfel de planuri nu fac decât să inducă panica și panica este ultimul lucru de care avem nevoie. Dorim să repornim economia României și e nevoie de un plan. Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și responsabilitatea revine dumneavoastră”, a declarat președintele.