Iohannis: România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD. Nicio reformă nu a scăpat nesabotată de PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD, că nicio reformă nu a fost dusă până la capăt.

Iohannis: România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD. Nicio reformă nu a scăpat nesabotată de PSD


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD, că nicio reformă nu a fost dusă până la capăt. ”Ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical”, a afirmat preşedintele.

"A trecut un an de la alegerile prezidențiale, un an care era destinat construirii României normale, proiectul pentru care cetățenii mi-au acordat încrederea și votul lor
Din păcate, pandemia nu ne-a ocolit nici pe noi. Pe parcursul acestui an, eforturile mele și ale guvernului s-au concentrat în special pe combaterea epidemiei.Să nu uităm că la trei decenii de la Revoluție, România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent.
PSD e principalul vinovat pentru acest dezastru. Am datoria față de toți românii să spun lucrurilor pe nume, pentru că miza e una uriață: destinul României de mâine. Țara noastră a fost puternic afectată de corupția și incompetența guvernelor PSD care au blocat dezvoltarea și au direcționat fondurile publice către clientela de partid.
Nicio reformă nu a scăpat nesabotată de PSD. Adevăratele priorități au fost ignorate și abandonate și așa ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul sanitar. Clientelismul la nivel de politică de stat a dus România în punctul în care statul era în pericol să nu-și mai poată îndeplini misiunea fundamentală: protejarea sănătății și drepturilor cetățenilor.
În acest context nefast un singur partid și-a asumat guvernarea țării. Multe lucruri s-au schimbat în bine. Cu resurse limitate, am demarat reforme importante care trebuie continuate și aprofundate. În toate domeniile deciziile se iau după consultarea experților, România a fost scoasă de pe lista rușinii în care ne-a inclus PSD, țările cu probleme în ce privește justiția și statul de drept. Am obținut cel mai mare pachet de finantare europeană din istorie. E de neconceput un scenariu în care PSD ar fi fost la putere. Ne putem lesne imagina catastrofa sanitară cu PSD la guvernare.
Votul de pe 6 decembrie e esențial, pentru că România nu-și mai poate permite un ciclu electoral de subdezvoltare. Prea multe generații au fost de sacrificiu. PSD a demonstrat că nu e capabil să se schimbe, rămâne aceeași formațiune retrogradă a baronilor roșii. Ce dovadă mai bună a faptului că PSD nu a înțeles nimic decât permanenta subminare din Parlamente a oricărui efort al guvernului de a ține sub control pandemia.
PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne aceeași formațiune retrogradă, a baronilor roșii, tributară unui mod de a face politică pe care cetățenii nu îl mai tolerează și nu și-l mai doresc. Ce dovadă mai bună a faptului că PSD nu a înțeles nimic și că acționează strict în interes de partid decât permanenta subminare din Parlament a oricărui efort al Guvernului de a ține sub control pandemia?
Cum poate fi catalogată altfel decât cinică și iresponsabilă atitudinea pesedistă de a împovăra peste putință bugetul statului cu tot felul de pomeni electorale, deși parlamentarii PSD știu foarte bine că pur și simplu nu sunt bani pentru astfel de măsuri? Sau un alt exemplu relevant: în timp ce românii și Guvernul se luptă cu pandemia și cu efectele economice ale acesteia, pesediștii tot încearcă să treacă scutiri de taxe pentru domenii cum este cel al cazinourilor și al jocurilor de noroc. Așa acționează în Parlament un partid nociv, care numai la beneficiul și la nevoile oamenilor nu se gândește!Ei bine, acest lucru trebuie să înceteze!
Dragi români,
Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Este timpul ca, uniți, cetățenii acestei națiuni și forțele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a țării noastre. Este timpul să construim România Normală!
Avem proiecte majore de realizat în domenii neglijate de ani și ani la rând. Sănătatea și educația sunt prioritare, cu atât mai mult cu cât provocările generate de pandemie ne-au arătat cât de grave sunt deficiențele cu care ne confruntăm. Totodată, refacerea legilor justiției pe baze constituționale și continuarea accelerată a luptei anticorupție, eliminarea baronilor din administrație și reformarea administrației, introducerea votului în două tururi pentru primari și aplicarea unei agende de dezvoltare verde, sustenabilă, toate acestea trebuie să devină realitate.
O parte dintre aceste proiecte au fost elaborate deja de Guvernul PNL, dar niciunul nu a putut avansa în Parlament din cauza acestui obstacol permanent în calea dezvoltării care este PSD. Cum, de altfel, tot PSD a refuzat să semneze și Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, pe care l-am inițiat anul trecut, acord care include și transpunerea în legislație a interdicției celor două teme atât de dragi pesediștilor, amnistia și grațierea pentru fapte de corupție și adoptarea de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul justiției. Însă cu o nouă majoritate reformatoare, vom putea să punem în aplicare voința românilor și să asigurăm criteriile de integritate în funcțiile publice.
Referendumul pentru justiție și alegerile prezidențiale de anul trecut au deschis calea către o Românie Normală. Dar dacă nu facem pasul decisiv acum, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, ar fi în zadar tot efortul nostru comun și toată lupta dusă în acești ultimi ani pentru a apăra democrația. Doar cu un Guvern de dreapta, în jurul PNL, cu o solidă majoritate în Parlament, putem să continuăm schimbările care deja au fost începute în acest an și să facem marile reforme așteptate.
În 2016, România a intrat într-una dintre cele mai negre perioade ale istoriei sale recente. Consecințele ar fi fost dramatice pentru viitorul țării noastre dacă cetățenii, cele câteva partide democratice și cu mine nu ne-am fi opus cu toate forțele.
Pe 6 decembrie, trebuie să lăsăm în urmă definitiv acest coșmar. Sunt, în continuare, sută la sută implicat pentru ca proiectul cu care am fost ales, România Normală, să prindă contur. Vă asigur că voi lucra alături de viitorul guvern, pe care îl văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate.
PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-și asume o guvernare știind că preia un buget secătuit și o administrație în care PSD a plasat numeroși incompetenți. Chiar și așa, odată confruntați cu neașteptata criză sanitară, am găsit, împreună cu PNL, resurse și soluții pentru a face față cu bine acestei teribile pandemii.
Sigur că mai sunt încă foarte multe de îndreptat, sigur că s-au făcut și erori, ele sunt inevitabile pentru oricine se apucă serios de treabă. Însă ceea ce contează este hotărârea de a reseta din temelii modul greoi de funcționare a statului.
România are șansa să fructifice oportunitățile post-pandemie pentru a se relansa economic și social. Reformele adevărate le facem împreună, nu separat, pentru că forța noastră stă în valorile comune care ne unesc. Sunt decis să conduc acest amplu proiect de reconstrucție națională alături de toți partenerii care în acești ani mi-au dovedit că sunt total dedicați aceleiași viziuni de dezvoltare ca și mine și sunt convins că, peste patru ani de acum înainte, vom vedea noua față a României demne, prospere și democratice.
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!", a declarat Klaus Iohannis.