Iohannis: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie

Astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie


„Cu devotament și profesionalism, militarii noștri continuă să facă din Armată un autentic ambasador al țării noastre pe plan internațional, contribuind din plin la consolidarea relevanței strategice și a profilului României la nivel global”, a declarat președintele Klaus Iohannis, de Ziua Armatei României.

Acesta a mai susținut că sărbătoarea e un bun prilej de a ne exprima recunoștința față de militari și personalul civil care își desfășoară activitatea în cadrul organismului militar, precum și de a ne onora veteranii de război și „pe cei care au făcut sacrificiul suprem sau au fost răniți în teatrele de operații”.
„Armata României participă activ la efortul colectiv de descurajare și apărare în cadrul NATO, precum și la misiunile și operațiile Uniunii Europene, ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și la cele desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite”, a mai declarat Iohannis.
Acesta a amintit apoi că traversăm o perioadă complicată la nivel global: „Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung”.

În acest context e cu atât mai important rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO: „Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic”.
Klaus Iohannis a invocat apoi garanțiile de securitate pe care ni le oferă NATO, dar a vorbit și despre angajamentele asumate de România.
„Astăzi, prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie.
La rândul nostru, suntem hotărâți să apărăm valorile democrației și suntem pe deplin angajați în eforturile de consolidare a securității și a stabilității regionale, europene și euroatlantice. Vom continua să fim un partener credibil și predictibil în cadrul NATO și al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei și un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a continuat șeful statului.
Președintele României a susținut apoi că Armata e „o instituție modernă, deplin integrată și interoperabilă cu structurile NATO” și a vorbit despre proiectele de investiții: „Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă”.
În finalul discursului, președintele Klaus Iohannis a lăudat curajul și devotamentul militarilor români și i-a îndemnat să se pregătească în continuare și să acționeze hotărât în misiunile primite: „Vă felicit pentru modul exemplar în care vă desfășurați activitatea și vă mulțumesc pentru dăruirea și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în fiecare zi pentru apărarea țării!”.