Iohannis: Să conștientizăm gravitatea situației. Viețile celor dragi nu se pot recupera.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că vedem o creştere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor privind pandemia, afirmând că suntem deja într-o etapă dificilă.

Iohannis: Să conștientizăm gravitatea situației. Viețile celor dragi nu se pot recupera.


Președintele Klaus Iohannis face un nou apel la români să respecte măsurile de siguranță, avertizând că România este într-o fază de „răspândire galopantă” a noului coronavirus. El a mai spus că există riscul ca numărul pacienților care ajung la terapie intensivă să atingă „un prag alarmant”.

Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creştere îngrijorătoare la nivelul tuturor indicatorilor relevanţi ai epidemiei de COVID 19 în România. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală şi în multe judeţe, fapt care se reflectă în numărul foarte mare de infectări zilnice şi în gradul de ocupare a paturilor la Terapie Intensivă, care riscă să atingă în curând un prag alarmant. Suntem deja într-o etapă dificilă într-un aşa-numit val doi al epidemiei, care se înregistrează şi în majoritatea ţărilor europene şi este imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, dar este un act de maximă transparenţă să comunicăm toate aspectele care să-i facă până şi pe cei mai reticenţi dintre noi să conştientizeze gravitatea situaţiei. Doar înţelegând corect imaginea de moment, putem ca împreună, cetăţeni şi autorităţi, să depăşim cu bine această criză fără precedent.
Fac din nou apel la cetăţeni să fie prudenţi şi să respecte cu stricteţe toate reglementările în vigoare. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorităţi, sunt lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi, purtatul măştii în public, indiferent dacă ne aflăm în spaţiu închis sau nu. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor şi imposbilitatea secţiilor ATI de a mai trata cazuri severe. Am solicitat ministrului Sănătăţii să evalueze în timp real necesarul de paturi şi capacitatea secţiilor ATI pentru fi pregătie şi pentru situaţii mai grave. Restricţiile sunt de moment. Unele activităţi la care renunţăm acum pot fi recuperate, însă vieţile şi mai ales vieţile celor dragi nouă nu mai fi aduse înapoi. În ciuda eforturilor uriaşe ale medicilor, mulţi, prea mulţi români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele tuturor cifrelor şi statisticilor seci se află familii îndurerate şi o suferinţă profundă.
Contestările permanente ale regulilor sanitare și ale măsurilor restrictive întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice. Experiența din ultimele luni ne arată clar că situația poate fi ținută sub control, prin respectarea normelor sanitare și prin luarea unor măsuri stricte, atunci când este nevoie, pentru perioade limitate de timp. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață inclusiv din propriile greșeli, pentru a lua măsurile necesare. 
Este mult mai ușor să respectăm acum măsurile sanitare și să fim foarte precauți decât să regretăm mai târziu că nu am făcut absolut tot ce a ținut de fiecare dintre noi pentru a salva viețile celor dragi. Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă a coronavirusului. Să nu ne amăgim singuri, această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși cu bine doar respectând cu strictețe regulile și încurajându-i pe toți cei din jurul nostru să facă la fel. Suntem o națiune puternică, este momentul să o dovedim din nou!”, a mai spus el”, a afirmat preşedintele Iohannis.