Iohannis: Vom continua sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România va continua demersurile pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României

Iohannis: Vom continua sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României


Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în discursul rostit la festivitățile organizate de Ziua Marinei, la Constanța, că România va continua demersurile pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României. De asemenea, în contextul în care publicul nu a putut participa, din cauza pandemiei de coronavirus, șeful statului a declarat că și din acest motiv „este esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională”.

"În ultimii ani, România și-a consolidat statutul de aliat și actor regional care participă activ la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale.
Evoluțiile din vecinătatea noastră estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către țara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic și economic, în procesul de consolidare a securității regionale.
Statutul României de vector de stabilitate și furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani.
Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică.
Vom continua, așadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naționale de apărare și pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creșterea eficienței eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea națională să fie întărită.
Obiectivele noastre la Marea Neagră rămân neschimbate, respectiv consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice și prospere, prin racordarea spațiului Mării Negre la valorile și procesele de cooperare europene și euro-atlantice, precum și dinamizarea cooperării regionale, cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetățenii României și ai statelor din regiune", a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă, în discursul susţinut în cadrul activităţilor desfăşurate în Portul Militar din Constanţa cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.