Iranul îndeamnă ţările musulmane să fie unite în faţa Israelului

Iranul a lansat joi un apel către ţările musulmane şi arabe să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, au avertizat Teheranul să fie atent şi să nu extindă dincolo de Gaza războiul.

Iranul îndeamnă ţările musulmane să fie unite în faţa Israelului


Iranul a lansat joi un apel către "ţările musulmane şi arabe" să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, cu preşedintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul "să fie atent" şi să nu extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morţi şi de răniţi, relatează France Presse.

Republica islamică se află în centrul atenţiei din cauza sprijinului său fără rezerve pentru Hamas, mişcarea islamistă palestiniană pe care o susţine de ani de zile.
După ce a salutat "succesul" atacului de sâmbătă asupra teritoriului israelian, cel mai sângeros de la crearea Israelului în urmă cu 75 de ani, Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internaţională împotriva raidurilor aeriene israeliene efectuate ca represalii în Gaza.
Preşedintele Ebrahim Raissi a chemat "ţările musulmane şi arabe să se coordoneze" pentru a "stopa crimele" Israelului.
"Republica islamică va încerca să pună la punct această coordonare cât mai repede posibil, contactând lideri ai ţărilor musulmane", a adăugat el, potrivit preşedinţiei de la Teheran.
Preşedintele Raissi a avut miercuri seara discuţii cu prinţul saudit Mohammad bin Salman şi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar pe ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian l-a trimis joi în Irak şi în Liban vineri, potrivit media iraniene şi libaneze.
Teheranul s-a oferit să găzduiască o reuniune de urgenţă a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) a cărei misiune este promovarea cooperării între cele 57 de ţări membre.
Până în prezent, nu a fost anunţată nicio decizie cu privire la această propunere sau la alte iniţiative concrete de sprijinire a palestinienilor, notează AFP.
Deoarece nu este o ţară arabă, Iranul nu face parte din principalele organizaţii din Orientul Mijlociu, cum ar fi Liga Arabă, care s-a reunit miercuri la Cairo.