Joe Biden se va întâlni luni cu Xi Jinping pentru prima dată

Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească luni cu președintele chinez Xi Jinping, înaintea demarării summitului G20, organizat în Bali, Indonezia.

Joe Biden se va întâlni luni cu Xi Jinping pentru prima dată
Foto: Sarah Silbiger/Andrea Verdelli/Getty Images


Președintele american Joe Biden urmează să se întâlnească luni cu președintele chinez Xi Jinping, înaintea demarării summitului G20, organizat în Bali, Indonezia. Cei doi lideri se întâlnesc față în față pentru prima oară de când Biden a fost votat președinte al SUA, scrie CNN, potrivit digi24.ro.

China a pus capăt relațiilor diplomatice cu SUA în urma vizitei făcută în Taiwan în luna august de către președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi.
„Cei doi lideri vor discuta despre eforturile necesare menținerii și întăririi canalelor de comunicare dintre Statele Unite și Republica Populară Chineză și vor conlucra în domeniile în care interesele noastre coincid, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională. Cei doi lideri vor discuta de asemenea mai multe subiecte regionale și globale”, a fost declarația făcută de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Joe Biden şi Xi Jinping, care au discutat deja de mai multe ori telefonic şi prin videoconferinţă, vor evoca, de asemenea, o serie de subiecte 'internaţionale şi regionale', a indicat ea, însă fără a menţiona explicit problema Taiwanului, o sursă majoră de tensiuni.
'Ceea ce vreau să fac împreună cu el, atunci când vom discuta, este să stabilim tipul de linii roşii' pe care trebuie să le respectăm, a declarat miercuri liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.
'Doctrina privind Taiwanul nu s-a schimbat deloc', a repetat Biden, evitând să reafirme cuvintele care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană va apăra Taiwanul dacă este atacat.