Klaus Iohannis: Suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar Croației

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, că România este pregătită să acorde ajutor Croației, în cazul în care va fi necesar, după ce țara a fost zguduită de un cutremur.

Klaus Iohannis: Suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar Croației
Foto: presidency.ro


Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, pe Twitter, că România este pregătită să acorde ajutor Croației, în cazul în care va fi necesar, după ce țara a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Ultimul bilanț indică 7 morți, printre care și o fetiță de 13 ani.

"România este solidară cu Croația, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre sunt la poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați. I-am transmis lui Andrey Plenkovic că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar", a fost mesajul președintelui Iohannis.


Echipele de căutare-salvare ale DSU sunt pregătite să intervină în Croația dacă li se va cere, potrivit Mediafax.
„În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoștință a nefericitului eveniment produs în Croația, țara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autoritățile române și-au arătat disponibilitatea de a interveni și a acorda sprijin autorităților croate”, transmite DSU.
Ajutorul oferit Croației se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
„Dat fiind faptul că situația se află sub permanentă monitorizare a autorităților române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîțu și a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni și totodată, să sprijine autoritățile croate în funcție de nevoile solicitate de aceștia, în baza solicitării de asistență internațională”, adaugă DSU.
Marți, la prânz, un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade, conform institutului de geofizică al SUA, a lovit centrul Croației, mai multe persoane fiind rănite. Premierul croat a anunțată că o fetiţă şi-a pierdut viaţa. Pagube însemnate s-au înregistrat în oraşul istoric Petrinja.
Serviciile de seismologie croate au transmis că seismul a avut 6,2 grade pe scara Richter.