Aplicația Pașaport Covid-19 va permite călătoriile în întreaga lume

Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu SARS-Cov-2

Aplicația Pașaport Covid-19 va permite călătoriile în întreaga lume


Odată cu demararea campaniilor naţionale de vaccinare anti-COVID-19 mulți oameni pot visa la ziua în care pot călători, face cumpărături sau pot merge din nou în vizită la rude sau la film. Dar pentru a face aceste activități, este posibil să fie nevoie de ceva în plus, pe lângă vaccin: o aplicație - Pașaport COVID-19.

Industria aeriană globală ia în calcul introducerea unui Pașaport COVID-19 care să includă date despre teste și vaccin. Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu SARS-Cov-2, aplicație ce va include și date despre vaccinare.
Astfel, din 2021 dacă doriți să călătoriți, este posibil să aveţi nevoie de pașaport pentru vaccin care să dovedească faptul s-a efectuat imunizarea anti-COVID-19, pentru a putea călători liberi în toată lumea.
Mai multe companii și grupuri de tehnologie au început să dezvolte aplicații sau sisteme pentru smartphone-uri pentru ca persoanele fizice să încarce detalii despre testările și vaccinările anti-COVID-19 la care au luat parte. Astfel se vor crea acreditări digitale care ar putea fi consultate pentru a primi acces la de concerte, stadioane, cinematografe, birouri sau chiar în țări, potrivit CNN.
"Poți fi testat de fiecare dată când treci o frontieră. Nu poți fi vaccinat de fiecare dată când treci o frontieră", a declarat pentru CNN Business Thomas Crampton, ofițer șef de marketing și comunicare pentru The Commons Project.
El a subliniat necesitatea unui set simplu și ușor de transferat de acreditări sau a unui "cartonaș galben digital”, referindu-se la documentul pe hârtie emis în general ca dovadă a vaccinării.
Datele pasagerilor nu vor fi stocate, practic ce certifică această aplicaţie este faptul că tu ai avut un test sau vaccinarea făcută şi toate aceste elemente vor fi făcute cu respectarea tuturor elementelor de protecţie a datelor personale (...) Interesul tuturor este să faciliteze accesul. Dacă cineva nu va fi posibil să fie vaccinat, din diverse motive, va exista un proces de testare şi bazat pe acel proces de testare, pasagerul va fi accesat la bord'', a spus în exclusivitate la Antena 3, Cătălin Radu, director adjung ICAO (International Civil Aviation Organization).
Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, a anunţat marţi că Rusia intenţionează să înceapă de luna viitoare emiterea paşapoartelor de vaccinare speciale pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19.
Aceste documente vor fi utile pentru angajare sau călătorii în străinătate, transmite Agerpres.
"Avem în plan ca în ianuarie să poată fi obţinute paşapoartele de vaccinare prin website-ul serviciilor de stat″, a spus ministrul menţionat.
Rusia, ţară unde peste trei milioane din cei circa 145 de milioane de cetăţeni au fost infectaţi cu noul coronavirus, a început campania de vaccinare şi estimează că până la sfârşitul lunii decembrie vor fi deja livrate peste un milion de doze din vaccinul Sputnik V.