La biserică nu este nevoie de certificatul verde. Arafat: Este o decizie la nivelul CNSU

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat de ce autorităţile nu au inclus biserica pe lista cu locuri în care este solicitat certificatul verde.

La biserică nu este nevoie de certificatul verde. Arafat: Este o decizie la nivelul CNSU


Secretarul de stat Raed Arafat a explicat de ce autorităţile nu au inclus biserica pe lista cu locuri în care este solicitat certificatul verde.

Singurele reguli care se aplică în biserici sunt purtarea măştii de protecţie şi respectarea unei distanţe de doi metri între persoane.  
Este o măsură decisă să nu închidem activităţile religioase... este o decizie la nivelul CNSU”, a explicat Raed Arafat.
Raed Arafat, a anunțat noile restricții anti-COVID decise în ședința de Guvern:
"Au sosit doi experți din Danemarca, ei vor analiza situația la ”Matei Balș” pentru creșterea numărului paturilor ATI. Săptămâna viitoare va veni prima echipă din Danemarca.
Avem și o echipă medicală din Republica Moldova la Iași, suntem în discuții pentru echipe medicale din alte țări. Dintre ajutoarele deja sosite în România, vorbim de anticorpi monoclonali din Italia, tocilizumab, Austria (și pacienți preluați), Germania – anticorpi monoclonali. OMS ne oferă teste antigen și concentratoare de oxigen. Polonia ne-a mai oferit anumite echipamente și materiale, plus transfer de pacienți. Ungaria continuă și ea preluarea de pacienți, sunt deja 30 de pacienți transferați.
Sunt interzise evenimentele private, nunți, botezuri, pe durata de 30 de zile.
Restricții la magazine, limitarea programului între 5 și 21.
De la ora 22 va fi interzisă circulația, cu anumite excepții. Sunt exceptate pesoanele vaccinate sau trecute prin boală.
Accesul în toate zonele care nu sunt esențiale, deci fără farmacii, magazine alimentare, se face numai certificatul verde – persoane vccinate sau trecute prin boală.
Pentru magazinele esențiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat.
Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult cu certificat de vaccinare.
Pentru magazinele aliemntare din mall-uri se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde.
S-a abilitat Ministerul Educației să emită ordinul pentru introducerea vacanței de 14 zile în tot sistemul școlar, inclusiv în after-school-uri. Creșele rămân singurele deschise.
Rămâne valabilă livrarea la domiciu și pe durata nopții.
La intrare în clădirile publice, oficiale e obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau trecut prin boală sau testat, pentru toți cei care sunt din afara sistemului care lucrează, adică vizitatorii.
La nivelul clădirilor private, pentru cele cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel cetificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
Aplicarea regulilor pentru angajați nu se poate prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin lege, propunera legislativă e deja la Parlament
Activitățile sportive se vor desfășura fără public.
Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber
La cinematografe și teatre, capacitate 30% doar cu certificat verde.
Restaurantele funcționează ca până acum, dar cu limitarea programului la ora 21.
Cea mai importantă: masca devine obligatorie peste tot, se elimină orice excepție. În exterior doar activitățile sportive sunt exceptate".
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidenţă din localitate să se impună restricţii de circulaţie de la ora 22.00.