NATO i-a prelungit mandatul lui Jens Stoltenberg cu încă un an

Norvegianul Jens Stoltenberg, aflat la conducerea NATO din 2014, a anunţat marţi că va rămâne în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice pentru încă un an

NATO i-a prelungit mandatul lui Jens Stoltenberg cu încă un an


Norvegianul Jens Stoltenberg, aflat la conducerea NATO din 2014, a anunţat marţi că va rămâne în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice pentru încă un an, transmit AFP şi Reuters.

"Sunt onorat de decizia aliaţilor din NATO de a-mi prelungi mandatul de secretar general până la 1 octombrie 2024. Puntea transatlantică între Europa & America de Nord ne-a asigurat libertatea & securitatea pentru aproape 75 de ani şi, într-o lume mai periculoasă, Alianţa noastră este mai importantă ca oricând", a scris el pe Twitter, cu numai o săptămână înaintea Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie.
Decizia, înaintea unui summit al liderilor NATO de la Vilnius de săptămâna viitoare, este văzută ca o reflectare a cât de sensibil din punct de vedere politic este momentul actual pentru alianță, precum și cât de dificil este pentru aliați să găsească un candidat de profil înalt care să fie atât disponibil cât și acceptabil pentru toți membrii alianței.
Fostul prim-ministru norvegian a ocupat funcția de șef al alianței defensive din 2014, câștigând un respect larg pentru comportamentul său calm sub presiune și capacitatea de a naviga în sensibilitățile unei alianțe mari și diverse.
În 2017, aliații au optat pentru prelungirea mandatului secretarului general până la sfârșitul lunii septembrie 2020. În 2019, au mutat acea dată în septembrie 2022. Invazia Rusiei a Ucrainei a determinat o altă prelungire, care trebuia să dureze până în septembrie 2023.
În ultimele luni, aliații au luat în considerare în mod informal o varietate de candidați, inclusiv prim-ministrul danez Mette Frederiksen, înainte de a opta din nou pentru prelungirea mandatului secretarului general de lungă durată.