Numele și prenumele candidaților la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi publicate în format anonimizat

Ministerul Educaţiei anunţă că numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat

Numele și prenumele candidaților la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi publicate în format anonimizat


Ministerul Educaţiei a transmis miercuri, un comunicat de presă prin care anunţă că numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat.

Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD, numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale vor fi publicate în format anonimizat. În conformitate cu prevederile art.5 şi ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale cu anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaţilor vor fi afişate astfel”, a transmis Ministerul Educaţei, printr-un comunicat de presă, remis Lumea Presei.    
În acest sens, astăzi, 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP-ul și codul unic aferent candidatului -  exemplu cod: JJ0000000 (JJ = indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene.
Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.
Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.
Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali - federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor - toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.
Reamintim că astăzi se desfășoară proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, peste 10.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă.
Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.  
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).
Rezultatele finale se vor fi afișa sâmbătă, 27 iunie.