Patronii staţiei GPL de la Crevedia, arestaţi pentru 30 de zile

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a dispus miercuri arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a celor doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Patronii staţiei GPL de la Crevedia, arestaţi pentru 30 de zile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a dispus miercuri arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a celor doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Decizia nu este definitivă, însă este executorie.

În referatul cu propunere de luare a măsurii arestării preventive întocmit de Parchetul General s-a reţinut că cei doi patroni, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul firmei care deţinea staţia din Crevedia "o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetat a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL".
"Toate aceste operaţiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi. Faptele descrise au avut drept consecinţă decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative - autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aproximativ 1 km", spun procurorii.
În timpul anchetei au fost audiate, în calitate de persoane vătămate, 16 persoane care au suferit pagube materiale şi morale în urma exploziilor şi care au precizat că se constituie părţi civile în dosar. Totodată, 22 de persoane au fost audiate în calitate de martori.
Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.
Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care şi mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.
Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.