Rafila: De la 1 februarie trebuie să utilizăm pentru circulația internațională, un certificat cu trei doze

Ministrul Sănătății a declarat că cetățenii din UE trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile.

Rafila: De la 1 februarie trebuie să utilizăm pentru circulația internațională, un certificat cu trei doze


Ministrul Sănătății a declarat miercuri că va continua creșterea cazurilor de COVID-19, însă nu în zilele următoare, ci în săptămâna viitoare.

„S-ar putea ca mâine, poimâine să avem o situație similară, pentru că venim după 4-5 zil în care testarea a fost mai redusă. Miercuri ne referim la situația zilei de marți, prima zi de muncă după minivacanță”.

Ministrul a mai precizat în legătură cu focarele din spitale că  nu sunt situații alarmante, ci cazuri punctuale: „Nu sunt generale. O să căutăm o soluție rapidă pentru ca din zilele următoare să înceapă testarea sistematică”.

Ministrul Sănătății a explicat că expirarea certificatului verde de la 1 februarie, pentru cei care nu au cea de-a treia doză este valabilă doar pentru călătoria între statele UE, nu și pentru certificatele care se aplică pe plan intern. Doar cetățenii din UE trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile.
„Deocamdată avem o recomandare foarte clară, a Comisiei Europene, este o decizie pe care trebuie să o aplicăm. Cetățenii din UE trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile, anterior, vestea bună este că toți acești cetățeni probabil că vor fi scutiți la nivelul UE atât de carantină, cât și de testare.

Data limită este luna februarie. Pe măsură ce UE va lua decizia, ne vom adapta și noi. De la 1 februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu pentru interior , un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze după caz. Atunci și noi trebuie să ne aliniem. Asta nu înseamnă că vom folosi aceste criterii și în interiorul țării.

Eu sper să nu ajungem la cele 70.000. În ceea ce privește utilizarea în interior trebuie să luăm în considerare prioritățile de sănătate publică dar șic elelalte priorități care țin de funcționarea economiei”.