Regele Charles: Majestatea Sa, Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine

Regele Charles al III–lea s-a adresat, vineri seară, britanicilor și întregii lumi în noua sa calitate. Acesta a ajuns pe tronul Regatului Unit după decesul mamei sale, Regina Elisabeta a II–a.

Regele Charles: Majestatea Sa, Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine


Regele Charles al III–lea s-a adresat, vineri seară, britanicilor și întregii lumi în noua sa calitate. Acesta a ajuns pe tronul Regatului Unit după decesul mamei sale, Regina Elisabeta a II–a, plânsă acum în întreaga lume.

Noul rege britanic Charles al III-lea a promis o viață întreagă în slujba succesiunii regretatei sale mame. Într-o alocuțiune televizată vineri seară, el a evocat jurământul mamei sale, de a-și pune "întreaga viață, fie ea scurtă sau lungă" în slujba supușilor săi. Charles a subliniat că dorește să reînnoiască acest angajament. Regina a murit, joi, la vârsta de 96 de ani, la moșia sa din Scoția, Castelul Balmoral.
Charles l-a numit pe fiul său William, care este acum moștenitorul direct al tronului, nou Prinț de Wales. Charles deținuse el însuși acest titlu anterior. Charles a declarat că este sigur că William (40 de ani) și soția sa Kate (40 de ani) vor continua să inspire societatea britanică și să conducă dezbaterile naționale în calitate de Prinț și Prințesă de Wales.
În privința fiului său mai mic, Harry, și a soției sale Meghan, regele a fost conciliant. "Vreau, de asemenea, să îmi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce ei continuă să își construiască o viață peste hotare", a spus regele în discursul înregistrat la Palatul Buckingham.

Primul discurs al Regelui Charles al III –lea:
"Vă vorbesc astăzi cu un sentiment de profundă tristețe. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa, Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și întreaga mea familie. Îi suntem profund îndatorați pentru dragostea ce ne-a purtat-o, pentru afecțiune, ghidare, înțelegere și exemplul pe care ni le-a oferit.
A fost o viață bine trăită, a fost o promisiune pe care Destinul și-a respectat-o. Acea promisiune de a vă servi pe viață eu o înnoiesc astăzi.
Această suferință o împărtășim cu toți oamenii din Regatul Unit, din Commonwealth și din întreaga lume. Și sentimentul de recunoștință pentru domnia de 70 de ani, în care mama mea, Regina, a servit oamenilor atâtor națiuni.
În 1947, în ziua în care a împlinit 21 de ani, Regina a jurat Commonwealth-ului să-și dedice viața, lună sau scurtă, în slujba oamenilor ei. A fost mai mult decât o promisiune, a fost un angajament profund și personal, care i-a definit întreaga viață. A făcut sacrificii. A fost mereu la datorie și devotată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și celebrare, în vremuri de tristețe și pierdere.
În viața ei în serviciul public am văzut iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățișare a progresului.
Voi susține principiile constituționale care se află în inima națiunii noastre, așa cum a făcut-o Majestatea Sa, Regina, cu un devotament neclintit.
Afecțiunea, admirația și respectul pe care Regina le-a inspirat au devenit marca domniei sale.
După cum poate depune mărturie fiecare membru al familiei mele, Regina a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate incredibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni.
Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură.
Rolul și responsabilitățile monarhiei rămân. Așa cum Regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că pentru atât timp cât voi rămâne rege, voi respecta Constituția și o voi considera inima țării.
Oriunde ați locui în Regatul Unit sau în teritoriile din întreaga lume și oricare ar fi trecutul sau convingerile dumneavoastră, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect și dragoste, cum am făcut-o și până acum de-a lungul vieții.
Prințul William va fi noul Duce de Cornwall. Sunt mândru să îl fac Prinț de Wales. Cu Catherine alături de el, noul nostru Prinț de Wales va continua să inspire și să conducă dialogurile noastre naționale, ajutând la aducerea celor marginali în centru, unde poate fi acordat un ajutor vital.
Vreau să exprim dragostea mea pentru Harry și Meghan, care continuă să-și construiască viața peste hotare. Știu că soția mea, Camilla, se va ridica la înălțimea rolului ei. Mă bazez pe ajutorul iubitor al soției mele dragi.
Mamă, îți mulțumesc pentru iubirea ta și pentru iubirea țării, pe care ai condus-o atâția ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea!"
Prinț de Wales timp de 63 de ani și rege la 73 de ani. Prințul Charles este cel mai în vârstă succesor la tronul britanic, pe care urcă în calitate de Regele Charles al III-lea.