Restricţii în Constanţa. Circulaţia de noapte în weekend, permisă doar vaccinaţilor şi celor trecuţi prin boală

Autorităţile locale au impus mai multe restricţii în municipiul Constanţa după ce incidenţa a ajuns la 6,36 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Restricţii în Constanţa. Circulaţia de noapte în weekend, permisă doar vaccinaţilor şi celor trecuţi prin boală


Autorităţile au impus mai multe restricţii în municipiul Constanţa după ce incidenţa a ajuns la 6,36 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Astfel, circulaţia pe timp de noapte, în weekend, este permisă doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

De asemenea, prezenţa la spectacole, concerte, evenimente private este permisă doar pentru cei vaccinaţi şi pentru cei care pot dovedi că au avut COVID.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa s-a întrunit marţi şi a constatat că municipiul Constanţa se află în limitele de incidenţă cumulată la 14 zile între 6/1000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1000 de locuitori. 
Astfel, în localităţile în care s-a depăşit pragul de 6/1.000 locuitori, este interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-05.00, cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/ gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
- deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
 
Această măsură nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
 
De asemenea, la anumite categorii de activităţi, cum ar fi competiţii sportive, spectacole, concerte, evenimente private (nunţi, botezuri), conferinţe, workshop-uri sau în unităţile care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare, pot avea acces doar persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Incidenţa în municipiul Constanţa este marţi, de 6,36 la mia de locuitori.