România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunţat că în luna octombrie, România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19.

România va primi noua formulă a vaccinului împotriva COVID-19


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că România va primi noua formulă de vaccin împotriva Covid-19 în luna octombrie. Totodată, Rafilla a spus, cu privire la a patra doză de vaccin anti-Covid-19, că aceasta este "utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea".

"Doza 4, din punctul meu de vedere este utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea. Deopotrivă, persoanele vaccinate sau nevaccinate s-au infectat. E adevărat că unele dintre  persoanele vaccinate cu trei doze au făcut forme ceva mai uşoare şi din cauza asta, recomandarea pentru doza 4, sau eventual pentru doza a 3-a, dacă sunt persoane care doresc să şi-o facă, să administreze vaccinul cu formula nouă.
Promisiunile pentru vaccinul cu formula nouă este probabil sfârşitul lunii octombrie, când va fi disponibil. Noi am cerut furnizarea formulei celei mai avansate pentru această tulpină, BA4 şi BA5, pentru că mai există şi o formulă intermediară, BA2, care are o anumită eficienţă, dar nu similară cu BA4 şi BA5.
Eu am un punct foarte clar în momentul de faţă, dar şi colegii de la Institutul de Sănătate Publică. Nu restricţiilor. Da organizării şi furnizării de servicii medicale, testare, evaluare şi diagnostic, tratamentul ambulatoriu este esenţial.
Concluzia pe care am tras-o în urma acestei pandemii este că centrele acestea ambulatorii care au fost deschise permanent şi care au absorbit un număr mare de pacienţi, sunt extrem de utile şi asta ne arată că serviciile medicale ambulatorii sunt răspunsul la nevoile populaţiei.
Cât o să fiu ministru şi sper următorii miniştri după mine, să milităm pentru dezvoltarea acestor servicii ambulatorii, pentru că în momentul de faţă, oamenii, în weekend, seara, nu pot să se ducă decât la Unitatea de Primiri Urgenţe. Lucrul ăsta nu e normal. E la distanţă foarte mare de casă, este aglomeraţie, oamenii aşteaptă acolo. Noi trebuie să le oferim oamenilor o alternativă. Şi este această medicină ambulatorie, fie la medicul de familie. Şi trebuie să găsim soluţii să îi stimulăm pe medicii de familie să lucreze la dezvoltarea acestor servicii ambulatorii, inclusiv la cele preventive, dar şi la aceste centre ambulatorii", a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.