S-a dat startul manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române

Reprezentanţii Forţelor Navale Române au organizat Ziua Porţilor Deschise, ocazie cu care sute de persoane, atât localnici, cât şi turişti, au vizitat navele militare, dar şi expoziţia de tehnică militară de marină.

S-a dat startul manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române


Ziua Porților Deschise în Portul Militar a atras în Constanța mii de oameni din toate colțurile țării. Cu mic, cu mare, vizitatorii s-au putut bucura și de tehnica de luptă a militarilor: de la echipamente ale scafandrilor, la arme. S-au urcat și la bordul unui elicopter Puma Naval.

În uniforme albe și strălucitoare, marinarii români au primit o misiune specială: i-au ghidat pe curioși pe punțile navelor aflate în dotarea Forțelor Navale Române, dar și la bordul elicopterului IAR330 Puma Naval. Fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, precum și Nava Școală Mircea au fost principalele puncte de atracție. Și chiar dacă nu au mai avut voie la manșă, cei are au urcat la bordul elicopterului au fost foarte încântați.

Pe copii, dincolo de nave, i-au fascinat armele militarilor și chiar au putut să tragă la țintă. În portul militar a fost adus și un elicopter Puma Naval, în care copiii au urcat și au făcut fotografii. Aruncătorul de grenade, armele cu amortizor sau mitraliere de companie au fost astăzi mânuite cu dibăcie de copii.

„Am încercat să arătăm publicului tot cei avem noi mai bun. Fregata „Regele Ferdinand” (F-221), Nava-Școală „Mircea”, dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” și „Sublocotenent Alexandru Axente”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”,  nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” și șalupa de cercetare hidrografică „Ocean 1” au primit astăzi vizitatorii, împreună cu un elicopter IAR 330 Puma Naval, un dispozitiv mobil de lansare, expoziții de torpile și mine antisubmarin, mijloace terestre de luptă specifice infanteriei marine, expoziții de tehnică, aparatură optică de observare și orientare, precum și standuri interactive cu armament ușor de infanterie, prezentate de către scafandrii militari și pușcașii marini”, a precizat Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Luni, 15 august, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de alocuțiunile persoanelor oficiale și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

În Portul Tomis, activitățile organizate luni, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner și simulatoare de bătălii navale.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.