Sindicaliștii de la Sanitas vor picheta Ministerele Sanatății, Muncii și Finanțelor

Federaţia Sanitas vor picheta sediul Ministerul Sănătăţii solicitând creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială

Sindicaliștii de la Sanitas vor picheta Ministerele Sanatății, Muncii și Finanțelor


Membrii Federaţiei Sanitas din România vor picheta astăzi, între orele 10,00 şi 12,00, sediul Ministerul Sănătăţii din Bucureşti, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând 1 iulie şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate şi asistenţă socială, de la 1 octombrie.

Potrivit unui comunicat al federaţiei, printre revendicările sindicaliştilor se mai numără şi publicarea în Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul sănătate şi activităţi sanitar-veterinare, dar şi deblocarea de urgenţă a posturilor vacante în sănătate şi asistenţă socială.
Totodată, angajaţii din sănătate cer deblocarea a 3.000 de posturi promise când au făcut protestele în Capitală, dar şi creşteri salariale cu 10 procente pentru toţi angajaţii din sănătăte. Până în prezent au fost deblocate doar 1.100 de posturi, însă aceste locuri au fost ocupate mai mult de contabili şi mai puţin de medici sau asistente.
Revendicările sindicaliştilor Sanitas pentru a nu se ajunge în stradă sunt: creşterea cu 10 % a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând cu data de 1 iulie 2014 şi aplicarea Legii nr. 284/2010 în sănătate şi asistenţă socială, de la 1 octombrie 2014; publicarea în Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul sănătate şi activităţi sanitar-veterinare, înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice cu numărul 1726/29.11.2013, până în data de 20 iunie 2014; deblocarea de urgenţă a posturilor vacante în sănătate şi asistenţă socială până pe data de 20 iunie 2014. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit ca în perioada 23 iunie – 04 iulie să înceapă acţiunile de protest prin pichetarea instituţiilor statului abilitate în rezolvarea revendicărilor. Calendarul mişcărilor de protest este următorul: în zilele de 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 30 iunie şi 1 iulie vom picheta Ministerul Sănătăţii; pe 26 iunie şi 2 iulie – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; iar pe 27 iunie, 3 iulie şi 4 iulie – Ministerul Finanţelor Publice, a precizat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.