Sorin Cîmpeanu: 130.000 de elevi vor beneficia de decontarea navetei

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență care face posibilă decontarea navetei elevilor.

Sorin Cîmpeanu: 130.000 de elevi vor beneficia de decontarea navetei


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență care face posibilă decontarea navetei elevilor. O noutate anunțată de Cîmpeanu este că se decontează și naveta pe distanțe mai mari de 50 de km. 100 de milioane de lei din buget sunt prevăzute pentru această măsură. Guvernanții au anticipat că vor beneficia de ea circa 130.000 de elevi. Familia elevului nu trebuie să mai avanseze sumele.

„Guvernul a adoptata azi OUG care face posibilă decontarea navetei elevilor. E un pas, un prim pas important în rezolvarea unei probleme care trenează de mult timp, decontarea transportului elevilor. Ordonanța face referire la decontarea navetei. Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precendeți. De exemplu, în 2019 naveta elevilor a necesitat aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta sunt disponibile în buget 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni. Asta e durata cursurilor într-un an, deși au rămas mai puțin. E o valoare medie de 770 de lei per elevi, pentru cele 34 de săpătmâni.
Știm că nu sunt îndeajuns, dar sunt plusuri. Primul e decontarea la un nivel triplu, de la 10 la 30 de lei pe lună și elev pentru primii 3 km, la care se adaugă 3 lei pe km pentru următorii până la 50 de kilometri.
A doua noutate e că se decontează naveta și pentru distanțe de peste 50 de km. Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu, a explicat cum se va face decontul în cazul elevilor care fac naveta, potrivit unei noi OUG adoptată în ședința de guvern:
“Transportatorii sunt obligați să emită documente doveditoare, pe care elevii, la final de lună, după ce au încasat în avans aceste sume, într-un cuantum maxim, vor deconta în limita plafoanelor anunțate, dar nu mai mult decât  valoare din documentele justificative”, a precizat ministrul educației.
De asemenea, părinții nu trebuie să înainteze acele sume de bani și după aceea să fie decontate:
“Așa a fost până acum. De anul acesta, am rezolvat această problemă. Nu mai sunt nevoiți să avanseze sumele necesare transportului între localitatea de domiciliu și școală. De asemenea, pentru elevii care sunt cazați la internat, sunt decontate opt călătorii pe semestru, la internat sau la gazdă”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.