Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia

NATO nu îşi doreşte un război deschis cu Rusia, a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Antalya, în sudul Turciei.

Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia


NATO nu îşi doreşte un "război deschis cu Rusia", a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Antalya, în sudul Turciei.

"Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (între Rusia şi Ucraina - n.r.) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO", a spus el în marja Forumului Diplomatic organizat de preşedinţia turcă.

Stoltenberg a justificat astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.

O astfel de măsură "ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti", iar asta "ne-ar duce aproape sigur la un război deschis", a spus el.

Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că crearea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este "minimul" ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.

El a mai spus că retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este "periculoasă" şi "necugetată" şi a reiterat că Alianţa nu va trimit trupe sau avioane în Ucraina.

"Cred în continuare că este important să lucrăm intens la o soluţie politică, diplomatică. Minimul este să se creeze coridoare umanitare prin care oamenii să poată pleca şi prin care poate fi transportat ajutorul umanitar", a adăugat Stoltenberg.

O zonă de excluderea aeriană deasupra Ucrainei "va duce cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia", a atras el atenţia.

Stoltenberg a făcut din nou apel la Putin "să pună capăt acestui război nebun" şi să găsească "o soluţie politică".