Stoltenberg: Vom echipa armata Ucrainei. Ne vom asigura că acest conflict nu escaladează mai departe

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a condamnat invazia rusă și a anunțat continuarea sprijinului militar și economic al Ucrainei.

Stoltenberg: Vom echipa armata Ucrainei. Ne vom asigura că acest conflict nu escaladează mai departe
Foto: nato.int


Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg prezintă concluziile sumitului extraordinar al alianței de la Bruxelles. Acesta a condamnat invazia rusă și a anunțat continuarea sprijinului militar și economic al Ucrainei.

”Am convenit să ne consolidăm descurajarea și apărarea pe termen lung. De asemenea, am convenit să acordăm un sprijin suplimentar Ucrainei și să continuăm să impunem costuri Rusiei. Solidaritatea transatlantică rămâne vitală”, a mai spus liderul NATO.
În același timp NATO va urmări ca războiul din Ucraina să nu escaleze, chiar dacă „NATO va face tot ce poate pentru a ajuta Ucraina”.
„Avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război între Rusia și NATO, de aceea aliații au agreat să nu trimită trupe în Ucraina”.

Jens Stoltenberg a mai anunțat că NATO își va consolida prezența pe flancul estic: „Azi, liderii NATO au decis resetarea poziției de apărare. Vom avea mai multe trupe și mai multe echipamente prepoziționate în est, pe teren. Pe mare, vom avea submarine și nave de luptă”.
Acesta a precizat că China trebuie să se alăture „restului lumii și să condamne invazia brutală din Ucraina”.

În același imp, secrearul general al NATO a subliniat că folosirea armelor chimice va schimba natura războiului pentru că încalcă tratatele internaționale.
„Suntem îngrijorați pentru că am văzut că Rusia vrea să creeze un pretext legat de armele chimice și biologice, am văzut asta în trecut din partea Rusiei. Orice utilizare de arme chimice și biologice ar schimba total natura acestui conflict și va avea consecințe pe scară largă. Ar afecta direct oamenii din țările NATO pentru că s-ar răspândi în țările NATO. Știm că Rusia a folosit arme chimice în Siria”

”Noi, șefii de stat și de guverne ale celor 30 de state NATO, ne-am adunat astăzi pentru a ne adresa agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa și duce la o enormă suferință umană și distrugeri. Condamnăm invazia Rusiei în Ucraina în cei mai puternici termeni posibili. Cerem președintelui Putin să înceteze imediat războiul și facem apel la Belarus să înceteze complictatea”, se arată în declarația oficială a NATO publicată de secretarul general al NATO pe twitter, înaintea conferinței de presă.