Tătaru: Rata de infectare nu va scădea fără restricții dure. Avem o transmitere comunitară accentuată.

Consilierul pe sănătate al lui Florin Cîţu, Nelu Tătaru a făcut previziuni medicale sumbre în ceea ce privește evoluția valului 4 al pandemiei de COVID-19.

Tătaru: Rata de infectare nu va scădea fără restricții dure. Avem o transmitere comunitară accentuată.


Consilierul pe sănătate al lui Florin Cîţu, Nelu Tătaru a făcut previziuni medicale sumbre în ceea ce privește evoluția valului 4 al pandemiei de COVID-19. Medicul a afirmat că luna octombrie va fi una grea, dar România nu a ajuns în vârful valului 4. Spre deosebire de anul trecut, când 5% dintre infectați ajungeau la Terapie Intensivă, în acest an 10% din cazuri merg la ATI.

“Avem o lună octombrie grea, nu suntem în vârful valului 4. Încă avem o transmitere comunitară accentuată. (…) Anul trecut făceam o analiză şi vedeam că 5% din cazuri ajung la Terapie Intensivă, anul ăsta vedem că în jur de 10% din cazuri ajung la Terapie Intensivă. Anul trecut spuneam că transmiterea se face exagerat de mult, dar nu putem vizualiza, anul acesta suntem în aceeaşi paradigmă, dar în condiţiile în care lumea priveşte cu mai multă relaxare”, a transmis fostul ministru al Sănătăţii, potrivit Digi24.
Întrebat dacă ar susţine o carantină de două săptămâni în toată România, Nelu Tătaru a răspuns că situația nu s-ar rezolva într-un timp așa de scurt.
“Dacă aş ştii că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung două săptămâni. Fiecare transmitere se află în diferite stadii de boală. În condiţiile în care nu suntem în 2020 şi nu rămânem la îndemâna lockdown-ului, avem nişte restricţii pe care le-am impus de anul trecut pe care nu le verifică nimeni şi nu ia nimeni măsuri dacă nu se respectă. (…) Avem şi foarte multă neimplicare în acest moment”.
“Spitalele din România au fost pregătite pentru situaţii obişnuite, nu pentru situaţii de criză. Spitalul din România trebuie privit ca o structură, majoritatea dintre ele sunt din anii 70-80, ca o dotare, dotarea de anul trecut s-a făcut cu 142 la sută faţă de ce fusese în spitalele din România şi personal medical, care este acelaşi, normativ la limită, dotările care erau, la limită, şi structurile vechi. De aceea am putut vedea o suprasolicitare cu un număr de pacienţi a însemnat şi tragediile pe care le-am văzut. Cred că nu poţi face un spital în România într-o lună de zile. Dar reevaluarea fiecărei unităţi după posibilităţile pe care le prezintă pentru a produce un act medical de calitate”, a precizat fostul ministru al Sănătăţii.
El a precizat că dacă un profesionist este dat la o parte de politic, nu poate exista o activitate medicală de calitate.
“Cred că în condiţiile în care un profesionist este dat la o parte de politic nu putem avea un act de calitate şi nu vom avea nicun spital care să corespundă unei activităţi medicale de calitate”, a mai precizat Nelu Tătaru.