Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Constanța

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga țară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Țara Românească în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Constanța


În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga țară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Țara Românească în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acest eveniment major în istoria țării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român. Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată astăzi în țară prin diferite manifestări. Autoritățile locale din Constanța au ales să sărbătorească prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

În Piaţa Ovidiu, câteva zeci de oameni au asistat la ceremonia organizată de autorităţile locale pentru a celebra 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Militari din structurile Forţelor Navale şi Terestre care au îndurat gerul de afară, au intonat imnul naţional şi au defilat în faţa oficialităţilor locale. Muzica a fost asigurată de orchestra Armatei condusă de căpitan Cornel Ignat, şeful muzicii Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".
Prezent la ceremonie, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a declarat că unitatea și perseverența sunt cuvintele care definesc acestă zi.

Situația geopolitică n-a permis realizarea unirii, decât la mijlocul secolului al XIX-lea, prin fuziunea politico-juridică și administrativă a Moldovei și Valahiei. Prilejul realizării acestui deziderat s-a ivit în contextul războiului Crimeiii, când cele două Principate au intrat, practic, sub garanția colectivă a Marilor Puteri europene. Acestea au acceptat ca românii să fie consultați asupra dorinței de unire într-un singur stat. Domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost o perioadă de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, precum și prin reformele sale a pus bazele dezvoltării moderne a României. Tot lui i se cuvin și simboluri naționale actuale, drapelul, stema țării, sigiliul și imnul național. UNITATEA ȘI PERSEVERENȚA sunt cuvintele care definesc acestă zi! Sunt calități pe care poporul român le-a demonstrat cu prisosință de-a lungul istoriei sale, dar mai ales în ultimii doi ani. Vreau să mulțumesc tuturor factorilor implicați în combaterea pandemiei și în special cadrelor medicale și să ne amintim cu respect și pioșenie de sacrificiul predecesorilor noștri în realizarea unității poporului român. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a declarat Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, constituită din militari și marinari militari.
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea României de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
În conştiinţa românilor Alexandru Ioan Cuza a fost şi rămâne cel dintâi Domnitor al României moderne, întemeietorul statului naţional român modern. El a condus cu inteligenţă şi dăruire acţiunea de propăşire a României pe drumul modernizării.